Chocola en snoep mogen gewoon. Van honing mag u maximaal 2 kilo meenemen. Vis of visproducten mogen ook, maar maximaal 20 kilo.
in Noorwegen mag men 18kg visfilet pp meenemen.
Vanaf 1 januari 2021 zijn er wéér nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 10-12-20 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt.
Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting. In de zomer kun je ook makreel en heek vangen.De natuur is adembenemend, met hoge bergen en diepe fjorden die bijna vol zitten met vis.
Om in Noorwegen te vissen op meren, rivieren en beken, moet je een visvergunning hebben ('fiskekort' in het Noors). Visvergunningen worden uitgegeven door plaatselijke landeigenaren en visorganisaties. Online zijn vergunningen verkrijgbaar op inatur.no.
Forel is de vaakst voorkomende zoetwatervis in Noorwegen Je vindt de vis in alle waterlagen, licht afhankelijk van de temperatuur. Je kunt forel vangen met wormen, spinners, kunstaas en vliegen. De baars zwemt aan de bodem, zelfs dichtbij land.
Je neemt je zeebaarshengel mee, wat kleine pilkertjes en je huurt voor 50 euro evt. een hengel voor de zware visserij en klaar ben je. Komt nog je eten en drinken bij, maar kun je meenemen vanuit NL of België voor een groot deel en moet je thuis ook, dus dat zijn de kosten niet, beetje brandstof (verste stek 15 min.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Je mag overal vissen zolang het maar zout water is. Je hebt daar geen vergunning of visakte voor nodig. Je mag vissen met een hengel of een handlijn , maar niet meer dan 2 hengels of handlijnen per persoon. Let er alleen op, dat je binnen honderd meter van waar een rivier in de zee uitmond, je niet mag vissen.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
Ga gewoon voor een goede gevlochten lijn. Hoe dunner de lijn, hoe lichter de jigkoppen die je kunt gebruiken, maar ik stel voor om niet dunner te kiezen dan 30 lb. Een 40 lb gevlochten lijn is zeker een goed gemiddelde, waarmee je voldoende kracht hebt om de grootste kabeljauw, koolvis en zelfs heilbot te vangen.
Wat is Noorse zalm? Noorse zalm is ook een Atlantische zalm met de Latijnse naam 'Salmo. Het wordt Noorse zalm genoemd omdat het nabij Noorwegen wordt gekweekt of wild gevangen. Door het lagere vetpercentage en de kwaliteit is het iets langer houdbaar, ongeveer 17 dagen.
Elke zomer vind je ongeveer 100.000 vissers verspreid over ongeveer 450 Noorse rivieren. De langste waterloop die Atlantische zalm bevat, is de Tanarivier en zijn vele zijrivieren in Finnmark, samen goed voor ongeveer 1.100 kilometer. Aan de andere kant van het spectrum heb je de Akerselva-rivier in Oslo.
De kabeljauw is een alleseter die zich zelfs wel eens vergrijpt aan kleinere soortgenoten. Krabben, garnalen, visjes, schelpdieren en vooral zeepieren en zagers vormen echter aan de hengel het hoofdmenu. Grote zwarte zeepieren en verse franse tappen zijn het allerbeste aas, met de zager als goede tweede.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Hoeveel vis mag ik mee naar huis nemen? Je mag maximaal 20 kg niet gefileerde kabeljauw en 1 zeebaars per persoon meenemen. Voor de overige vissoorten zoals platvis en makreel is geen maximering van toepassing.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Maart: leng, pijlinktvis (calamar), poon, rog, scharretong, tarbot, zeebaars, zeeduivel. April: pijlinktvis (calamar), poon, roodbaars, zeebaars. Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis.
De bekendste manier van zeevissen is vanaf het strand, een dijk of een havenhoofd met een strandhengel, een lijn met beaasde haken en een werplood. Je kunt echter ook zeevissen met kunstaas en zelfs met een dobber. Je vind hier alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met het zeevissen vanaf de kant.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Kunstaas pluggen basis
Het enige wat je zelf hoeft te doen is hem in te werpen en binnen te draaien. Let er daarbij wel op of de plug de juiste duikdiepte heeft. Gebruik in ondiep water ondiep lopende pluggen en in diep water diep lopende pluggen. Dan kan het bijna niet fout meer gaan.
Glimmende pilkers trekken de aandacht
Pilkers zijn het ideale aas voor bootvissen. Het kunstaas is gemaakt van lood, dus hoe groter de pilker, hoe zwaarder hij is. Het aas lijkt op een klein visje. Met de glimmende afwerking en felle kleuren zijn ze opvallend, zodat je de roofvis verleidt om te bijten.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.