Advies: tenminste 1 keer per jaar, of 20.000 km is een prima interval.
Is inrijden écht nodig? Doordat productiemachines veel nauwkeuriger werken en er beter materiaal wordt gebruikt voor de motor, is inrijden tegenwoordig minder belangrijk. De verschillende onderdelen van de motor zijn namelijk vanaf het begin al beter op elkaar afgestemd.
Turbo door de rijwind laten afkoelen is juist heel slecht. Het huis krimpt dan sneller dan de schoepenwieltjes. Gewoon laatste 5 min ofzo rustig rijden en dan 1-2 min stationair laten draaien voordat je de motor uit zet. De motorolie koelt de turbo dan af.
Belangrijk voor een goede werking van de turbo is een goede smering van de turbo-as, die zo'n 220.000 toeren per minuut maakt. Als bestuurder heb je ook invloed op de levensduur. Laat de motor (en dus de turbo) altijd eerst op temperatuur komen en laat hem na zware inspanning even stationair draaien.
Tekenen dat de turbo slijt
Een hoger olieverbruik of blauwe rook uit de uitlaat zijn er twee van. Een andere indicator is een sissend geluid bij het accelereren. Om te voorkomen dat de turbo (letterlijk) kapot gaat, moet je bij deze signalen in actie komen.
Blijven rijden met een kapotte turbolader is mogelijk. Motorschade laat echter niet lang op zich wachten. Rijd dus enkel verder wanneer het niet anders kan en bij voorkeur in de richting van een autowerkplaats.
Omdat een turbo ongeveer 10.000 toeren maakt per minuut is die ook uitermate kwetsbaar. Een turbo gaat zo'n 150.000 kilometer mee waarna de lagers versleten raken en de turbo gaat bewegen in zijn behuizing.
Eerst het slechte nieuws: bij het vervangen van een turbolader moet je rekening houden met kosten tussen de 1.500 en 3.000 euro. Nu het goede nieuws: je kunt de turbo zelf goedkoop op internet kopen. Wij bieden je lage online prijzen en natuurlijk hoogwaardige producten van merkfabrikanten.
De kosten voor een andere (revisie)turbo zal met montage vermoedelijk rond de 1000-1200 euro bedragen. Het beste is uiteraard een prijsindicatie bij één van de turbospecialisten op te vragen en vooral daar aan voorafgaand een diagnose te laten stellen.
Turbo's begeven het zelden uit zichzelf. De oorzaak is vaak elders in de motor te vinden. Het overgrote deel van de turbo problemen ontstaat namelijk door één van de drie meest voorkomende oorzaken. Dit zijn te weinig olie, olievervuiling of schade door een vreemd deel.
Turbomotoren verbruiken minder brandstof omdat ze een hogere compressieverhouding hebben waardoor er meer vermogen en koppel is. Hierdoor hoeft de motor minder hard te werken en verbruikt hij dus minder brandstof.
De turbo kan wel degelijk zorgen voor een groot olie verbruik (wat meerdere hier ook al aan geven) maar 1 op 1000km zou je dan ook echt wel moeten zien uit de uitlaat. Mocht je de kans en tijd hebben, haal dan je intercooler er uit.
Als een Turbo 4 seconden zonder motorolie draait ontstaat er ernstige schade aan de radiaallagers en het axiaallager. Dit hoeft u niet meteen te merken, de schade kan zich ook na een paar dagen manifesteren. Als de Turbo 8 seconden zonder motorolie draait is deze onherstelbaar beschadigd.
Zo kun je een nieuwe auto goed inrijden
Rijd rustig als de motor koud is, vermijd hoge toerentallen. Rijd de eerste 1.000 kilometer rustig, vermijd hoge toerentallen. Rijd daarnaast over gevarieerde wegen: zowel in de stad als op de snelweg en natuurlijk ook op buitenwegen. Peil zeker na 1.000 kilometer het olieniveau.
De eerste 300 km het toerental tot maximaal 4000 tpm houden en nooit meer dan half-gas geven, de volgende 300 km beheerst tot maximaal 5000 tpm met maximaal driekwart-gas, tussen tellerstand 600 en 900 km komen de grenzen nog wat dichterbij en loopt het toerental langzaam op naar de 6000 tpm.
rijd tijdens de eerste 1.500 kilometer niet harder van driekwart van de topsnelheid en ga ook niet hoger dan driekwart van je toerentalbereik. vermijd hoge motorbelasting en hang dus niet meteen een aanhanger of caravan achter je nieuwe auto.
Een (onjuist) gereviseerde turbo kan leiden tot:
Problemen met de emissiewaarden waardoor de APK eisen niet worden gehaald. Problemen met het motorvermogen (komt vaak tot uiting bij inhaalmanoeuvres). Ontstaan van ongewenste resonanties waardoor het comfort afneemt.
Het traden van deze financiële instrumenten kent een hoog risico van snel oplopende verliezen. Turbo's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen.
Een turbo kun je niet inrijden. Ten eerste is het lager zwevend in een olielaag, maar belangrijkste is dat hoe rustig jij ook doet de turbo altijd flink aan het werk is, en daardoor kun en hoef je hem niet in te rijden.
Een turbo mag je legaal monteren, voor de APK is dit totaal geen probleem.
Turbolader voor VW: hoeveel kost dit product? De prijs van auto-onderdelen binnen de categorie Turbocharger voor VW varieert van € 130 tot € 1049, afhankelijk van het voertuigtype, de fabrikant en de productspecificaties.
Rond de 2.500 toeren met een dieselmotor en rond de 3.000 toeren met een benzinemotor is een acceptabele grens om aan te houden met een koude motor. De auto 10 minuten voor wegrijden aan te zetten is geen warmrijden, op deze manier belast u het milieu onnodig en worden niet alle delen goed warm.
Hoeveel je motor kan hebben is natuurlijk ook afhankelijk van zijn conditie en de onderdelen die je gebruikt. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een standaard 1.5 Honda motor tot ongeveer 200 pk aankan. Zet je een turbo op je 1.6 VTI, dan kan je tot zo'n 260 pk vragen van je standaard motor.
Antwoord van Jos. U vraagt of het nodig is de turbo te laten afkoelen en of start/stop beter uitgeschakeld kan worden wanneer de turbo daardoor mogelijk schade kan oplopen. Het nog laten draaien van de motor alvorens deze uit te zetten is niet meer van deze tijd.