Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Zwarte, bruine en paarse tomaten
Deze kleuren bieden hoge niveaus van lycopeen, vitamine A, vitamine C en kalium, dus ze zijn nutritioneel compleet in vergelijking met lichtere kleuren. Zwarte, bruine en paarse tomaten zitten ook boordevol smaak en hebben vaak een verrassend zoete smaak.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Te veel cherrytomaatjes eten kan zure reflux en andere negatieve spijsverteringsbijwerkingen veroorzaken . Dit kan komen door het appelzuur in cherrytomaatjes.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Tomatensap bevat lycopeen, wat mogelijk het cholesterol verlaagt
Dit komt met name door de aanwezigheid van lycopeen, het pigment dat de vrucht zijn kenmerkende oranje-rode kleur geeft.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Een onverzadigbare hunkering naar tomaten of tomatenproducten staat bekend als tomatophagia. Tomatophagia kan soms worden geassocieerd met voedingstekorten, vooral bij zwangere vrouwen . Het kan ook voorkomen bij mensen met ijzergebreksanemie, ook al bevatten rauwe tomaten weinig ijzer.
Cherrytomaten scoorden het hoogst in lycopeengehalte. Op DWB bevatten Roma-tomaten de hoogste lycopeenconcentratie, terwijl de trostomaten het laagst scoorden in lycopeengehalte.
Vergeleken met gewone tomaten zijn cherrytomaatjes rijker aan organische zuren, ascorbinezuur (AA), lycopeen, bètacaroteen en andere voedingsstoffen . Zo is het AA-gehalte van cherrytomaatjes 1,7 keer hoger dan dat van gewone tomaten [3,4,5].
Vers tomatensap zal het meest rijk zijn aan voedingsstoffen, dus met een pak uit de winkel heb je niet de meest gezonde keuze in handen. Dit is ook vaak gemaakt van concentraat, dus tomatenpasta waar water aan is toegevoegd en dus niet erg vers.
Groene thee bevat catechines en andere antioxidanten die lijken te helpen bij het verlagen van LDL- en totale cholesterolgehaltes. Onderzoekers in een studie uit 2020 onderzochten de effecten van epigallocatechinegallaat (EGCG), een andere nuttige antioxidant in groene thee, op menselijke, dierlijke en in vitro (buiten een levend organisme) modellen.
Tomaten en tomatenproducten bevatten plantaardige stoffen die mogelijk bijzonder nuttig zijn voor het verminderen van de ontwikkeling van atherosclerose . Tomaten bevatten het carotenoïde pigment lycopeen.
Citrusvruchten en voedingsmiddelen met veel zuur Voedsel met veel zuur, zoals citrusvruchten en tomaten, kan buikpijn en zure reflux veroorzaken , vooral als u vatbaar bent voor het prikkelbare darmsyndroom. Dit kan reeds bestaande symptomen verergeren door brandend maagzuur en misselijkheid te veroorzaken.
Naam. De naam nachtschade is gegeven omdat de planten graag in de schaduw en nacht groeien. De bloemen van sommige planten gaan in de nacht ook geuren.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Tomaat is rijk aan vitamine C, terwijl het katabole enzym in komkommer vitamine C vernietigt. Als gevolg hiervan is het niet bevorderlijk voor de opname van vitamine C als je deze twee soorten voedsel samen eet. Komkommer is een soort koud voedsel, terwijl pinda veel olie en vet bevat.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Tomaten worden beschouwd als een voedingsmiddel met een matige tot hoge histamineconcentratie. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen na het eten van tomaten last krijgen van symptomen als hoofdpijn, huiduitslag, een verstopte neus of maag- en darmklachten .