Je kunt het aantal keer zoom berekenen door de grootste waarde te delen door de kleinste. Zo heeft een 18 tot 200 mm lens 11 keer zoom, namelijk 200 gedeeld door 18. De millimeterwaarden geven aan in hoeverre je te maken hebt met een groothoeklens of een telelens.
Hoeveel zoom is nu een 200mm? Kort gezegd, nul keer zoom. Het is immers een vast brandpunt, en geen zoom lens. Bijvoorbeeld een 70-200mm is 200 delen door 70, en dat is 2,85x zoom.
Theoretisch is er geen bovengrens, maar praktisch gezien houdt het wel op bij ongeveer 20 keer. Daarboven wordt een lens wel heel erg groot, misschien met uitzondering van speciale superzoomcamera's. We noemen het overigens een telelens tot een vergroting van 6 keer.
Iedere lens kan echter maar tot een bepaald punt scherpstellen, de minimale scherpstelafstand. Afhankelijk van deze afstand én de brandpuntsafstand heeft iedere lens een maximale vergrotingsfactor (= verhouding tussen de grootte van het onderwerp in werkelijkheid en hoe groot hij op de sensor wordt afgebeeld).
Met de beeldgrootte en de voorwerpsgrootte kan de vergroting berekend worden met N=B/V. In dit geval: N=6/2= 3 De lenssterkte staat gelijk aan 1/brandpuntafstand. Met de lenzenformule mis ik een aantal informatie om brandpuntafstand te berekenen.
Een variabel brandpunt is gebruikelijk bij telelenzen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe dichtbij je het onderwerp haalt. Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij.
Optische zoom
Deze wordt berekend door de hoogste waarde van het zoombereik te delen door de laagste waarde van het zoombereik. Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik.
optisch zoombereik 29 tot 88 mm = 3x. beeldhoek 61° - 23°
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
We stellen voor: de Canon 5200mm f/14. Een lensdop zo groot als een volwassen putdeksel en een uiterlijk van een raketafweerinstallatie. De Canon is qua omvang het grootste slr-objectief op de wereld en kan scherpstellen op maar liefst vijftig kilometer!
Over het algemeen wordt een lens tot 24mm een groothoeklens genoemd. Er zijn groothoeklenzen die een vast brandpunt hebben. Hier kun je alleen brede beelden mee maken. Hoewel 24mm de standaard is voor een groothoeklens, lopen de brandpuntsafstanden bij dit type lens best uiteen.
De brandpuntafstand van een objectief wordt altijd weergegeven in millimeters. Hoe lager de millimeters, hoe breder de hoek die we zien op de foto. Hoe hoger de millimeters, hoe meer we in gaan zoomen. De hoek die we dan zien wordt steeds kleiner.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden. f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma.
Kort samengevat haal je met optische zoom eerst het onderwerp dichtbij voor je het vastlegt. Met digitale zoom gebruikt je camera een deel van het beeld en brengt dit later op de juiste grootte. Bij digitale zoom heb je daarom meer kans op kwaliteitsverlies.
Zoomen betekent niet anders dan je beeld vergroten. Inzoomen (+) is vergroten, uitzoomen (-) verkleinen. De mogelijkheden hiervoor lijken alleen maar toe te nemen.
Ben je op zoek naar een compact camera met de beste beeldprestaties? Dan is de RX100 VII jouw camera! Deze compact camera beschikt over een geweldige sensor, een super lichtsterke f/2.8 Zeiss lens met 8x zoom en een super snel autofocussysteem die tot maar liefst 24 beelden per seconde kan schieten.
Om de aandacht echt op het stel te leggen, kies ik een telezoom zoals de 70-200mm. Dit geeft meteen een hele andere sfeer dan een foto die je maakt met de 24-70mm. Een lichtsterke 35mm of 50mm is een 'bonus' die ik niet altijd bij me heb, maar beide objectieven zijn zeer geschikt voor een loveshoot.
De Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI Macro is een degelijke, uitstekende macro-lens. “De kwaliteit is prima, goede kleuren, scherpte en mooie bokeh en dat alles voor een mooie prijs.” Alle belangrijke reviews!
N=b/v. Een voorbeeld van een berekening hiermee is vraag 2 van test-jezelf hierboven. Hoofdletter B en V zou kunnen duiden op de grootte van het beeld en het voorwerp. Hiervoor geldt namelijk ook N = beeldgrootte / voorwerpsgrootte.
Wat is oogsterkte? Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt. Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je zonder moeite scherp kunt zien. Normaal ligt dit punt bij een mens rond de 30 cm van het oog.
Voor u kunt starten met lenzen, dient u eerst te onderzoeken of u wel lenzen kan dragen. De meeste mensen hebben geen reden om geen contactlenzen te kunnen dragen, maar voor sommige mensen met specifieke oogproblemen of klachten kan het dragen van lenzen niet aan te raden zijn.