Bij een normaal genezingsproces wordt het alginaat om de twee tot vier dagen verwisseld. Resten die eventueel achterblijven, kan men met fysiologisch zout op lichaamstemperatuur wegspoelen. Verwijder de vezels niet met de vingers of met een pincet, dit kan het nieuw gevormde weefsel beschadigen.
Breng Cutimed Alginate altijd in de wond aan zonder overlap van de wondranden. Afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat kan Cutimed Alginate tot 7 dagen in de wond blijven.
Alginaat-verband
Alginaat heeft een reinigende en absorberende werking. Alginaat wordt meestal voorgeschreven bij wonden die matig tot veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Dit kunnen brandwonden en schaaf- en snijwonden zijn, maar bijvoorbeeld ook chronische wonden, zoals een doorligwond of open been.
Alginaat is vooral geschikt voor exsuderende wonden vanwege het hoge absorptievermogen. De hydrogel sluit de bacteriën en debris op in de gel, zodat ze bij de verbandwisseling worden verwijderd; dit heeft een reinigend effect.
Breng Cutimed Alginate altijd in de wond aan zonder overlap van de wondranden. Afdekken met een secundair verband en, indien nodig, fixeren. THERAPIES.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Alginaat wordt gemaakt van zeewier en is verkrijgbaar in poedervorm. Als je het mengt met water dan wordt het een soort deeg wat na enkele minuten stevig wordt. Het blijft alleen nog vrij flexibel waardoor het niet overal geschikt voor is.
Voorkom kracht op de wond. Een wond die opnieuw stuk gaat kan vaak niet opnieuw gehecht, gelijmd of geplakt worden. U mag het verband 24-48 uur laten zitten.
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Het volstaat om een halve theelepel keukenzout op te lossen in een half glaasje water. Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt.
Hemostase betekent letterlijk bloedstolling. De hemostase begint onmiddellijk na het ontstaan van de wond. De bloedvaten trekken zich samen en er wordt een fibrineprop gevormd.
Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Het schuimverband is te krijgen met en zonder plakrand en deze kleeft niet vast aan uw wond. Daardoor kan schuimverband pijnloos worden verwijderd.
Kies formaat zodanig dat het de wonde ruimschoots overlapt (ca. 1cm). Aanbrengen en afdekken met een secundair verband naar keuze. Verwijderen wanneer het geheel verzadigd is (max na 7 dagen).
Gele wonden moeten gereinigd worden van debris, pus en overtollig wondvocht. In geval van ontstekingsverschijnselen kan een kweek afgenomen worden. Afhankelijk van de uitslag van de kweek kan de wond eventueel gericht behandeld worden met systemisch toegediende antibiotica.
Het kan voorkomen dat het wondvocht uit je wond stinkt. Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken, maar het is wel belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. De onfrisse geur duidt namelijk, net als een gele kleur, op een infectie.
Afdekken van Alginaat
Bescherm de omliggende huid goed, bijvoorbeeld met een barrièrespray, en verwissel het secundaire verband regelmatig. Fixeer het verband vervolgens met volvlakfixatie. Bij gebruik van een schuimverband als secundair verband, kiest men het beste een soort met een hoog absorptievermogen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat kan Cutimed Alginate tot 7 dagen in de wond blijven. Cutimed Alginate is geschikt voor gemiddeld tot sterk exsuderende wonden die oppervlakkig of diep zijn, zoals ulcus cruris, decubitus, diabetische ulcera, brandwonden en donor sites.
Wat is het effect van zilververbanden? Zilver vermindert de bacteriegroei in kritisch gekoloniseerde of geïnfecteerde wonden. Zilver fungeert als een antimicrobiële barrière voor wonden met een verhoogd risico op infectie. Zilver is primair niet bedoeld om de wondgenezing te bevorderen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.