Dat klopt: het zijn geen onrijpe tomaten, maar een soort tomaten die niet rood wordt wanneer ze rijpt. Heel mooi van kleur in een slaatje of als afwerking van een zomers gerecht. Deze 'groene' tomaten vind je tegenwoordig vlot in zowat elke supermarkt.
Aardappelen en tomaten zijn in onze keuken zeer populaire groenten. Nog al te vaak is er verwarring of de onrijpe, groene exemplaren voor consumptie zijn of niet? Wel, niet-rijpe exemplaren eet je beter niet, wegens de giftige bestanddelen solanine en tomatine die erin voorkomen.
De groene tomaten die je nog aan de tomatenplant hebt hangen kan je niet zo opeten, deze zijn giftig. Maar hier is wel een manier voor om ze alsnog te kunnen eten. Doordat je de groene tomaten verhit, gaan de schadelijke stoffen dood en kan je de tomaten nog wel gebruiken om dingen mee te maken.
Het is verstandig alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Tomaten die nog niet rijp zijn bevatten de stof tomatine. Deze stof is verwant aan solanine en heeft een vergelijkbare werking.
Onrijpe tomaten verwerken
Leg ze eerst nog een paar dagen op een zonnige vensterbank, nadien kun je nog het rijpingsproces versnellen: Leg een rijpe banaan of rijpe appel in een kistje met groene tomaten. Dek het kistje af en hou het op een droge plek. Controleer af en toe op beschimmelde exemplaren.
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn. De groen volwassen groeifase is de fase waarop supermarkt tomaten geplukt worden.
Zowel in appel als banaan zit 'ethyleen', rijpingsgas. Dit zal ervoor zorgen dat de tomaten verderrijpen. Dek het kistje met een krant af. Na ongeveer een week tot anderhalve week zullen de tomaten rood gekleurd en rijp zijn.
Als je zachtjes in een onrijpe groene tomaat knijpt, dan voelt deze hard. Knijp je zachtjes in een rijpe tomaat, zal je voelen dat je deze kan inknijpen.De rijpe tomaat is zachter en op die manier kan je ook bepalen of de tomaat rijp is.
Dat klopt: het zijn geen onrijpe tomaten, maar een soort tomaten die niet rood wordt wanneer ze rijpt. Heel mooi van kleur in een slaatje of als afwerking van een zomers gerecht. Deze 'groene' tomaten vind je tegenwoordig vlot in zowat elke supermarkt.
Wil je groene tomaten kopen, dan ga je op zoek naar een knapperige en licht sappige textuur. Ze hebben een scherpe, samentrekkende smaak, zijn altijd zeer zoet en soms hebben ze een lichte pikantheid.
Hoe weet ik of tomaten niet goed meer zijn? De tomaten zijn dan beschimmeld, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven. Was de tomaat.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
De beste temperatuur is tussen de 8 en de 10° Celsius. Bij deze temperatuur kun je tomaten verschillende weken bewaren. Tomaten (groene) laten narijpen is ook een vorm van bewaren. Met wat geluk kun je tot eind november van je tomaten blijven eten.
Groene tomaten oogsten: Laten rijpen
Dan is het mogelijk om je nog groene en onrijpe tomaten te laten rijpen rond de 22 tot 27 graden celsius. In tegenstelling tot vruchten die nog aan de plant hangen, hebben de geoogste groene tomaten geen licht nodig om te rijpen.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Stop ze in een afgesloten zak of een kistje
Door de tomaten in een papieren zak of plastic zak met een paar gaatjes te stoppen, rijpen ze ook sneller. De zak houdt het ethyleen vast, waardoor het rijpingsproces versneld wordt.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Let op, onrijpe, groene tomaten bevatten de natuurlijke gifstof tomatine. Wanneer je grote hoeveelheden van deze stof binnenkrijgt, kan dit mogelijk tot maag- en darmklachten leiden. Je kunt daarom het beste alleen rijpe, rode tomaten eten.
Tomaten zijn rijp als ze een mooie rode kleur hebben of tegen het oranjerood aan zitten. De oranjerode tomaten kunnen na de oogst gewoon narijpen.
Wanneer tomaten plukken (oogsten)?
Als er vroeg gezaaid is dan kunnen de eerste tomaten al eind juli geoogst worden. Omdat de maand september vaak al kouder begint te worden, kan het nodig zijn om eind september de niet rijpe tomaten te oogsten en deze na te laten rijpen.
Level 15: oogst de eerste tomaten
In dit stadium, dat je ongeveer 16 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste tomaten klaar. Ze blijven eerst lange tijd groen en verkleuren dan langzaam naar rood. Dan kun je ze plukken. Bij warm zonnig weer gaat het snel, bij koeler weer langzamer.
Je hebt bij tomaten twee grote hoofdgroepen : determinate tomaten, ook wel struiktomaten genoemd en indeterminate tomaten. De struiktomaten groeien maar tot een hoogte van ongeveer een meter en moet je niet dieven, ze groeien in de breedte en hebben hun okselscheuten nodig om veel vruchten te produceren.
Leg samen met de groene tomaten een rijpe appel, banaan of andere rijpe vrucht in het bakje. Deze rijpe vrucht zal ethyleengas afgeven wat het rijpingsproces van de groente tomaten opgang brengt. Dek het kistje of de bak met groene tomaten als de zon weg is af met een krant.
Kaliumgebrek: door te weinig kalium verliezen tomaten hun dieprode kleur en worden ze niet meer zo sappig en lekker. Om er zeker van te zijn dat je plant alle voedingsstoffen goed kan openemen moet de zuurtegraad (pH) van je bodem optimaal zijn.
Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes.Verwijder eventueel het taaie hart van de vruchten, daar waar het steeltje zat.