Vissen – dus ook tonijn – helpen in belangrijke mate de verzuring van de oceanen tegen te gaan. Eigenlijk is elke vis die je eet een aanslag op de gezondheid van de zee.In geval van tonijn heb je dan ook nog veel bijvangst van bedreigde diersoorten.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten?
De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten: Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling. Orgaanvlees, vooral nieren en lever.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'. Deze vetten zijn nodig om het lichaam voor langere tijd van energie te voorzien en voor de aanmaak van hormonen.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Een portie van 100 gram tonijn bevat 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram kreeft bevat 30 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat echter al 121 microgram kwik. Dat is meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Meer dan 2 keer per week vis eten wordt afgeraden, onder andere wegens het kwikgehalte. In 2015 oordeelde het Europese Voedselagentschap dat een wekelijkse inname van 1,3 microgram kwik per kilogram lichaamsgewicht een aanvaardbare maximale dosis is voor volwassenen.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Door menselijk handelen, vooral door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticides, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht om daar – vooral in de vorm van het nog giftigere methylkwik – door vissen te worden opgenomen.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid.Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Je guts willen gezonde voeding. Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden.
Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt. In 100 gram tonijn zit ruim 25 gram eiwit, dus een perfecte bron van eiwitten.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.