Je aangesproken voelen kan dus over iets gaan wat getekend is maar ook door iets wat iemand gezegd of geschreven heeft. Als je dat gevoel hebt, dat je je aangesproken voelt en het een emotie bij je oproept… positief of negatief… dan heb je vaak een onweerstaanbare drang te reageren…
spreken tot om te krijgen of om terecht te wijzen of om rekenschap te vragen.
1) Babbelen 2) Betogen 3) Communiceren 4) Converseren 5) Een rede houden 6) Een redevoering houden 7) Iets zeggen 8) In woorden uitdrukken 9) Kakelen 10) Keuvelen 11) Kla...
Spraak is het geheel aan talige klanken die door het menselijk lichaam met behulp van lucht uit de longen, de stem en het spraakkanaal worden voortgebracht. Gesproken taal is een belangrijk communicatiemiddel tussen mensen.
Voorbeeld. Feedback geven: Ik zie dat je de gegevens te laat hebt opgeleverd. Ik merk dat ik mij nu onrustig voel. Iemand aanspreken: Ik vind het onprofessioneel dat je de gegevens een dag later dan afgesproken oplevert.
Zelfvertrouwen is de essentiële voorwaarde om iemand aan te durven spreken op gedrag! Als je zelfvertrouwen niet toereikend is, zorg dan dat je het vergroot! Ook als je iemand uiteindelijk wel durft aan te spreken, maar pas nadat je al je moed verzameld hebt, is het raadzaam om je zelfvertrouwen te vergroten.
aanspreken (ww) : aanklampen, aanroepen, aanschieten, benaderen, praaien, raadplegen, spreken tot, toespreken, zich keren tot, zich richten tot, zich vervoegen aan, zich vervoegen bij, zich wenden tot.
Met in wordt aanspreken gecombineerd in de vaste verbinding iemand in rechte(n) aanspreken, wat betekent 'iemand voor het gerecht dagen en een eis tegen hem instellen' ofwel 'iemand een proces aandoen'.
aanspreken, aanstaan, behagen, bevallen, plezieren, verblijden, vergenoegen, verheugen, zinnen.
Tutoyeren (Frans tutoyer van tu = jij en toi = jou) is iemand aanspreken met jij, je of jou. Men gebruikt dus géén "u", de beleefdheidsvorm. Het tegenovergestelde (wél u zeggen) wordt wel vousvoyeren genoemd, naar het Franse woord vous (het overeenkomstige Franse woord is overigens vouvoyer zonder s).
Tutoyeren is 'je' zeggen tegen iemand in plaats van 'u'.
Meestal start tutoyeren met de vraag: “Mag ik 'je' zeggen?” De ander kan dan antwoorden met: “Ja, dat is prima” of “Nee, liever niet”. Het tegenovergestelde van tutoyeren is 'vousvoyeren'. Je zegt dan juist 'u' tegen iemand.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: aantrekkelijk (bn) : aangenaam, aanlokkelijk, aanminnig, aanvallig, appetijtelijk, attractief, begeerlijk, bekoorlijk, betoverend, charmant, flatteus, innemend, knap, lekker, lief, lieflijk, mooi, ooglijk, pakkend, prettig, verleidelijk, verlokkelijk, verlokkend, voordelig.
Wanneer je een vrouw aanspreekt, waar dit ook mag zijn en hoe je dan ook mag staan, vergeet dan alsjeblieft nooit, nooit dit: Kijk haar zo diep mogelijk in haar ogen aan. Houd dit in je achterhoofd de volgende keer dat je vrouwen gaat versieren in de club en dan zal het met het aanspreken zeker wel goed zitten.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Zeg precies wat je op dit moment voelt en waarom je deze persoon aanspreekt. Zeg bijvoorbeeld gewoon dat je de ander aantrekkelijk vindt, of iets anders waarmee je je potentieel romantische intenties laat merken!
Breng dat op een rustige manier en benoem ook iets waar je wél blij mee bent. ' Begrip tonen werkt ook goed. 'Leg uit dat je snapt waarom je collega situatie X zo heeft aangepakt, maar dat het ook op een andere manier zou kunnen.
Hij/zij staat niet open voor kritiek, suggesties of verbeteringen. Hij/zij begrijpt niet goed met welke materie wij bezig zijn. Hij/zij heeft geen of onvoldoende aandacht voor de teamleden. Hij/zij heeft onvoldoende overwicht binnen het team.
"Vroeger was het gebruikelijk dat je u zei als je een ouder iemand, of een meerdere die je niet kende, tegen kwam. Het was dan vervolgens aan die ander om te zeggen 'laten we tutoyeren', en pas vanaf dat moment mocht je 'jij' zeggen".
Die factor is zo belangrijk, dat leden elkaar tijdens de vergadering met 'u' aanspreken. Buiten de vergaderingen is 'jij' gebruikelijk, omdat daar het karakter naar informeel verschuift. Zo kan de keuze voor 'jij' en 'u' dus wisselen tussen verschillende situaties.