Er zitten 80 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) sushi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sushi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nori: Nori is de zeewier waarin sushi is gerold en bevat veel vezels, eiwitten en ijzer. Sushi is over het algemeen een laagcalorische maaltijd en bevat vaak minder dan 300 calorieën per portie, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt.
Het hangt af van de vulling
Sommige soorten sushi bevatten ingrediënten met een hoger caloriegehalte dan andere. Calorierijke sushi omvat bijvoorbeeld gefrituurde rollen en sushi met mayonaise of roomkaas. Vegetarische sushi met komkommer of radijs bevat daarentegen verhoudingsgewijs weinig calorieën.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Sushi (24 stuks) bevat 892 calorieën.
'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Ga je bij SushiPoint voor een gezonde keuze en dus voor sushi met een laag caloriegehalte, kies dan bijvoorbeeld voor tonijn (184 calorieën), avocado (140 calorieën) of zalm avocado (304 calorieën). Ook de sushi rolls met krab (317 calorieën) zijn relatief caloriearm.
Sushi wordt doorgaans als gezond bestempeld, omdat het uit rijst, vis, zeewier en groenten bestaat. Maar door extra toevoegingen zoals mayonaise en (room)kaas kunnen de calorieen snel oplopen. Beperk daarom de sushi's met extra toevoegingen als mayonaise, (room)kaas en de gefrituurde sushisoorten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
De ingrediënten waar sushi van is gemaakt, zorgen ervoor dat dit een licht verteerbare maaltijd is. Doordat sushi niet zwaar op je maag ligt, is het een uitgelezen maaltijd om tussen de middag te eten. Vervang dus je lunch eens door sushi en maak er zo iets bijzonders, maar ook erg lekkers, van.
De richtlijn van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen zijn gemiddelde uitgangspunten. We gaan hierbij uit van een persoon die op gewicht wilt blijven. Je exacte caloriebehoefte wordt bepaald door je geslacht, leeftijd en activiteitsniveau.
2.200 – 2.500 calorieën voor een diner klinkt als veel, maar heel veel mensen zullen gemiddeld meer eten tijdens een avondje uit. Je eet meer dan je denkt. Houd dat altijd in je achterhoofd. Vergis je ook niet dat bijvoorbeeld een biefstuk waarschijnlijk wordt gebakken in een blok roomboter.
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (50 gram) sushi, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
De buitenlandse sushi, vis en noodles zijn gezonder, denken we. Maar volgens Viyan Rashid, voedingsdeskundige aan de Hogeschool Amsterdam is dat echt niet per definitie zo: "Witte rijst is hetzelfde als pasta en aardappels. Dus per definitie gezonder is het echt niet."
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
1 serving (9,06 oz) bevat 450 calorieën.
Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis. Vette vis, zoals zalm, bevat omega 3, een essentieel vetzuur dat alleen kan worden verkregen uit het voedsel dat wij eten. Omega 3 helpt je hart- en vaatstelsel gezond te houden, en is bovendien goed voor het brein.