Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosegouden sieraden zie je geen kleurverschil tussen de verschillende gehaltes.
Zo heeft 14 karaat goud een goudgehalte van minimaal 58,5% en wordt dan aangeduid met de stempel 585. 18 karaat goud heeft een minimaal goudgehalte van 75% en wordt aangeduid met 750. Goud is van orgine een zacht metaal. Door er andere metalen aan toe te voegen is dit harder te maken.
De legering wordt dus zodanig aangepast dat het een andere uitstraling krijgt. Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden.
Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan. Het keurmerk is eigenlijk vrij simpel: 3 cijfers en een per karaatgehalte uniek teken geven aan welk gehalte het sieraad heeft. Voor 14 karaat zijn dat de cijfers 585 en voor 18 karaat 750.
14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585) 9 karaat: 37.5% puur goud (aangeduid met 375) 8 karaat: 33.3% puur goud (aangeduid met 333)
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Kijken we naar rosé en roodgoud, dan wordt er in verhouding meer koper toegevoegd dan zilver. Hierdoor ontstaat de rode kleur. Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur.
Geel goud is een goudlegering waaraan (belangrijk) meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin koper overheerst, noemt men rood goud.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
Een massief gouden sieraad is tot aan de kern gevuld met 9-, 14- of 18-karaat goud. Hierbij komen dus geen andere materialen als onderlaag aan te pas. Wanneer een gouden sieraad niet massief en ook niet verguld is, heeft deze een holle kern. Het sieraad is dan wel volledig van goud, alleen de kern is niet gevuld.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
18 karaat goud plating ofwel verguld
Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde edelmetaal) bedoeld wordt. Sieraden zijn er in verschillende karaat gehaltes. 18 Karaat houdt in dat 75% is gemaakt van puur goud en slecht 25% van andere metalen.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Kan goud verkleuren? Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor.
Een witgouden ring van 14 karaat goud bestaat bijvoorbeeld uit 585 ofwel 58,5% zuiver geel goud, en voor de rest uit witte metalen zoals zilver, palladium, platina, rodium etc.
Eén karaat is 1/24e deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat dus helemaal uit goud, terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58.5% uit goud bestaat (14/24 = 0.585). Bij 18 karaat bestaat een sieraad voor 75% uit goud (18/24 = 0.750). De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver.
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.