Het glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker dan standaard glas. gehard glas Gehard glas blijft glas en kan natuurlijk breken. Het veroorzaakt echter geen scherven maar springt in vele kleine glasbrokjes uiteen (veilig). Vele glassoorten komen in aanmerking om gehard te worden.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken.
Na het 'harden' is het geharde glas tot wel 7 keer sterker dan enkel glas. Hiernaast is de samenstelling veranderd, waardoor als er getracht wordt om gehard glas te snijden het glas breekt in duizenden kleine stukjes.
Nee, je kunt gehard niet snijden of inkorten. Het op maat maken van het glas is namelijk – zoals je nu weet – de eerste stap in het productieproces van gehard glas.
U kunt vrij makkelijk een glasplaat afscherpen, door bijvoorbeeld een stukje stevig schuurpapier om een blokje hout te wikkelen, en met dit geheel langs de zijkant van het scherpe glas te gaan. Even op en neer schuren, en het scherpe is eraf. Water is niet nodig.
Glas schuren kan niet alleen door schuren, maar ook door slijpen. Hierdoor kan het glas niet alleen decoratiever gemaakt worden, maar ook een rand minder scherp te maken. Het afscherpen is voornamelijk bedoeld voor het hanteerbaar maken van het glas.
Om glas te polijsten heeft u glas polijstmiddel, een polijstschijf en roterende polijstmachine nodig. Glas polijsten doet u wanneer er krassen in het glas zitten en wanneer het glas dof of geel geworden is. Met de juiste producten kunt u zelf glas polijsten en het raam of ruit er weer als nieuw uit laten zien.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Nu is het harden van glas een proces waarbij het glas behoorlijk wordt verhit ( ± 700 °C). Tijdens het afkoelen ontstaat er spanning in het glas en kristalliseren de aanwezige NiS-moleculen. De druk die deze kristallen uitoefenen, kunnen het glas doen breken.
Je kunt het glas markeren met een viltstift als je een rechte lijn gaat snijden. Gebruik een stevige rechte lat om langs te snijden. Een glassnijder houd je vast zoals de meeste mensen een pen vasthouden, met drie vingers. Zorg er wel voor dat je goed zicht hebt op het snijwieltje, zodat je goed de lijn kunt volgen.
Normaal floatglas, dus ook gewoon dubbelglas is geen doorvalveilig glas. Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas. Bij breuk zal het glas immers in zeer kleine korrels uiteenvallen, waardoor er doorheen kan worden gevallen. Glas kan ook uw eigendommen beschermen tegen diefstal.
De gemiddelde prijzen voor gehard glas starten bij ons bij 35 euro per m2. De plaatsingskosten door een professionele glaszetter variëren tussen de 35 – 65 euro per m2. Voor deze vierkante meterprijs kunt u dus gehard glas aanschaffen maar dit is wel de dunste variant van gehard glas namelijk 4 mm.
Het kan heel moeilijk zijn, maar het is misschien mogelijk om af en toe glas te snijden met een buiging. Hiervoor moet de haakse slijper uitgerust zijn met een diamantslijpschijf en gekoeld worden met water of heel langzaam werken met veel pauzes. Hetzelfde geldt voor het snijden van glas met een Dremel.
Gehard glas gemaakt door verhitting wordt ook wel thermische gehard glas (tempered glass) genoemd. Het glas wordt verhit tot meer dan 600°C en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid afgekoeld. Door het snelle afkoelen krimpt het oppervlak wordt het sneller hard dan de kern.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Gehard glas is een specifiek type veiligheidsglas. Het is door middel van een speciale thermische behandeling versterkt. Na het hardingsproces is het glas zelfs vijf keer zo sterk als standaard float glas (enkel glas). Thermisch gehard glas is daarnaast ook veel veiliger.
Gehard glas breekt in tal van scherpe stukjes glas uiteen. Zijn gebruik is daarom verboden in toepassingen als balustrades of relingen, waarbij het risico dat men door een beglazing valt groot is. Gehard glas wordt bijvoorbeeld in glazen deuren of scheidingwanden gebruikt.
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Gehard glas wordt ook wel thermisch bewerkt glas genoemd. Een korte en simpele beschrijving van gehard glas is glas dat door een chemische of thermische behandeling sterker wordt gemaakt.
Gehard glas is veiligheidsglas. Door middel van een speciaal productieproces, van extreme verhitting en snelle afkoeling, is het glas extra hard gemaakt om snel breken te voorkomen. Als het toch breekt, zal het uiteenvallen in heel veel kleine stukjes, hierdoor kunnen er geen diepe wonden ontstaan.
Maak het glas schoon met water en een doekje en laat het goed drogen. Neem vervolgens een (microvezel)doekje, maak nat met lauwwarm water en doe er een heel klein bolletje tandpasta op. Wrijf de tandpasta in draaiende bewegingen een seconde of 30 over de kras op het glas. Als het goed is de kras verdwenen.