Het aantal kanalen wat een versterker heeft geeft aan hoeveel speakers er op kunnen worden aangesloten. Bij autoversterkers is het meest gangbare aantal kanalen 1, 2 of 4 kanalen.Bij 2 en 4 kanalen kunnen 2 of 4 luidsprekers worden aangesloten.
4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken. 5 of meer kanaals versterkers: hiermee kunnen nog meer kanalen (speakers) afzonderlijk aangestuurd worden.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Er gaan dus vier kabels naar elke speaker toe. De luidspreker zelf, mits voorzien van een wisselfilter, scheidt de lage en hoge tonen vervolgens. Het voordeel van deze manier van aansluiting is volgens sommigen het breder bereik in de lage en hoge tonen, en een een breder geluidsveld in zijn totaliteit.
Stap 1: zorg dat je 2 luidsprekerkabels in bezit hebt. Stap 2: doe de losse draadjes van de luidsprekerkabel in de FRONT uitgangen. Deze uitgangen vind je op de achterkant van je receiver. Stap 3: sluit de andere kant van de luidsprekerkabel aan op je speaker.
Waarom banaanstekkers
Het grootste voordeel is het contact met de speaker/versterker. Door het gebruik van een goede banaanstekker, komen hoge en lage tonen beter door. Als je de kabel los achter een schroef draait zorgt dit namelijk voor slechter contact. Een ander voordeel is de bescherming van de luidsprekerkabel.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
Re: Hoeveel Watt bij 6Ohm
Dus in principe moet dit lukken met een 60 tot 65 Watt bij 6 Ohm. Natuurlijk weet ik ook wel dat niet elke versterker hetzelfde presteert bij deze cijfers en dat dit ook afhankelijk is van het karakter van de versterker (en speaker).
Wanneer je wilt weten hoe hard je luidspreker geluid kan afspelen, dan kijk je naar de gevoeligheid. De gevoeligheid van een luidspreker wordt uitgedrukt in decibel en geeft de geluidsdruk in decibel gemeten vanaf 1 meter afstand bij een vermogen van 1 Watt.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
De functie van een versterker is alleen maar om een elektrisch signaal te versterken, maar een versterker voegt zelf ook (ongewenste) ruis toe, en zal bepaalde frequenties iets meer versterken dan andere frequenties, en zal kleine signalen iets anders versterken dan grote signalen, waardoor er vervorming kan ontstaan.
Als je geluid van je laptop, Cd-speler, telefoon of een andere bron af wil spelen op speakers zodat er meer mensen mee kunnen genieten dan alleen jij met je hoofdtelefoon. Dan moet het signaal versterkt worden. Dan kan met actieve speakers, waar een versterker is ingebouwd.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Anders wordt het wanneer je 4 ohm speakers hebt. In dat geval is het van belang dat je een versterker zoekt die ook met 4 ohm overweg kan. Dit vind je vaak terug in de specificaties van de versterker. Naast het vermogen in 8 ohm wordt dan ook het vermogen in 4 ohm genoemd.
Zakt de impedantie van de luidspreker bij een bepaalde frequentie naar 4 ohm, dan zal de versterker 2 x 200 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte. Zakt de impedantie naar 2 ohm, dan zal de versterker 2 x 400 watt moeten leveren voor dezelfde geluidssterkte.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Speaker impedantie (weerstand)
De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker.
De meeste versterkers kunnen luidsprekers aansturen die een een impedantie hebben van 4* tot 8 Ohm. Maar let op: als je meer dan 1 paar luidsprekers tegelijk gaat aansturen (paar A + paar B) dienen beide paren luidsprekers allebei 8 Ohm te zijn.
Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Wil je de hoogst mogelijke kwaliteit? Overweeg dan pluggen die verguld zijn. Deze banaanpluggen met vergulden uiteindes, geleiden het signaal beter. We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen.