Wanneer zij in burger zijn, kan je hen herkennen aan de feloranje interventiearmband (zie afbeelding) waarop ook weer het logo afgebeeld staat. Politiemensen dragen ook steeds een legitimatiekaart (zie afbeelding) bij zich, vraag gerust om deze kaart te mogen zien alvorens je de persoon binnenlaat.
Een echte politiebeambte spreekt Nederlands en kan zich identificeren aan de hand van zijn legitimatiekaart (bankkaartformaat). Hierop staat een pasfoto, een identificatienummer en 'Politie' in de drie landstalen.
Ze zijn voorzien van blauwe Leds in de grille, 1 op het dashboard, 1 links en 1 rechts thv de achterste zijruit en 2 op de hoedeplank. Verder zijn ze ook voorzien van een opklapbord STOP/POLITIE.
Undercover gaan = undercover gaan is het verhullen van de eigen identiteit of het aannemen van een andere identiteit, met als doel het vertrouwen te winnen van een persoon of organisatie om daarmee geheime informatie te verkrijgen of bewijzen ...
undercover-agent zn.: dekmantelagent, (politie)infiltrant, stille.
wel degelijk spioneren, dus de rol bestaat wel... Het salaris van een operationeel medewerker, informatiespecialist of taalspecialist bij de AIVD ligt tussen de € 2881 en € 4070 bruto per maand.
Je zou zeggen dat iedereen die bij de AIVD werkt spion is. Toch bestaat die functie bij ons niet. De taken die spionnen in films allemaal in hun eentje uitvoeren, zijn bij de AIVD verdeeld over verschillende functies.
De AIVD is geen politiedienst en heeft geen bevoegdheden om arrestaties uit te voeren. AIVD'ers dragen ook geen wapens (eveneens een bekend misverstand). Dit zijn allebei taken van de politie.
Dit houdt in dat een politieagent niet gekleed gaat in het bij de functie behorende uniform, maar in 'gewone kleding'. Hoewel dan uiterlijk niet te zien is dat de politieagent in functie is, kan de agent zich altijd legitimeren met zijn politielegitimatiebewijs.
In Europees Nederland is er een nationaal politiekorps dat bestaat uit een Landelijke Eenheid, tien Regionale Eenheden en een ondersteunende dienst in de vorm van een Politiedienstencentrum. De korpsleiding wordt ondersteund door de Staf Korpsleiding. In Caribisch Nederland is er het Korps Politie Caribisch Nederland.
Er zit niet standaard op alle politieauto's een camera, de camera die je bij wegmisbruikers ziet zit er voornamelijk om bestuurders te kunnen confronteren met hun eigen weggedrag én te dienen als bewijs.
Volgens de vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) kost een gemiddelde surveillancewagen zo'n 40.000 euro. En daarvoor krijgen ze dan een auto met mobilofoon, navigatie, zwaailichten en sirene.
De Audi A6 Avant is het snelle interventie voertuig van de politie. De auto wordt voornamelijk ingezet op snelwegen en wegen buiten de bebouwde kom.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
De legitimatiekaart van agenten van politie heeft een voor- en achterzijde met blauwe achtergrond. Beide kaarten hebben een bankkaartformaat, zijn rechthoekig met afgeronde hoeken, voorzien van veiligheidsopdrukken waaronder een hologram (politielogo) en zijn geplastificeerd.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Bij een 36-urige werkweek krijg je 172,8 verlofuren per jaar. Daarnaast kun je per jaar uren kopen voor extra verlof of verkopen om meer te werken. Ook is het mogelijk tijdelijk meer of minder uren te werken.
Bijnaam "Zwaantjes"
Bij het opvoeren van de snelheid sloeg de wind onder de jas, waardoor die sierlijke bewegingen maakte die aan een klapwiekende zwaan deden denken. Hierdoor werden zij in de volksmond al snel zwaantjes genoemd.
Dit is de Nederlandse 'geheime dienst'. De organisatie doet in binnen- en buitenland onderzoek naar dreigingen en risico's voor de nationale veiligheid.
Een goed voorbeeld is de functie van inlichtingenofficier. Daarvoor moet je minimaal een HBO-opleiding hebben afgerond, maar verder kijken we vooral naar iemands persoonlijke eigenschappen. De rest leren ze in de praktijk, daarvoor hebben we een eigen opleidingscentrum.
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.
De Secret Intelligence Service (SIS), informeel beter bekend als MI6 (Military Intelligence, Section 6), is de Britse buitenlandse inlichtingendienst, de zusterdienst van de Security Service (MI5).
De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert het werk van de AIVD en beoordeelt of wij onze taken volgens de wet uitvoeren. De CTIVD heeft toegang tot al onze informatie en brengt openbare rapporten uit over haar onderzoeken.
De meeste spionageactiviteiten, zoals het schenden van staats-, ambts- of bedrijfsgeheimen, zijn al lange tijd strafbaar volgens de Nederlandse wet. In 2022 stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel om ook nieuwere spionagevormen, waaronder digitale spionage, beter te kunnen bestrijden.