Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
"Westerse vrouwen huilen inderdaad vaker en langer dan mannen", zegt Vingerhoets. Mannen huilen volgens hem 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand.
Waarom mensen huilen, er onderzoek naar gedaan en de geheimen van het huilen ontrafeld. Vingerhoets ondervroeg 5000 mensen uit 37 landen naar hun emotionele reacties. Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.
AMSTERDAM – Een vrouw huilt tot de leeftijd van 78 jaar gemiddeld genomen zo'n 16 maanden van haar leven. Omgerekend is dat 12.000 uur. De redenen achter de tranen veranderen wel naarmate zij ouder wordt.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
Henrik Sjögren beschrijft in 1933 als eerste het syndroom van Sjögren. Hij merkte op dat patiënten aangeven dat hun ogen droog blijven bij het huilen, terwijl ze zeker weten dat zij vroeger wel konden huilen met tranen. In de jaren die volgden is er weinig geschreven over problemen met huilen bij mensen met droge ogen.
Hoe komt dat? Van huilen kun je hoofdpijn krijgen, maar alleen als je bedroefd bent, zo ontdekten neurologen van de Amerikaanse University of Texas in 1998. Een van de ondervraagde proefpersonen meldde heftige hoofdpijn te krijgen na twee minuten huilen. Maar: dat gebeurde alleen als ze huilde van verdriet.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
Iemand kan zich bijvoorbeeld helemaal terugtrekken, opstandig zijn, zich volledig op het werk storten of veel drinken. Sommigen huilen niet, anderen juist heel veel. Het rouwproces is pas voltooid als alle vier de taken zijn voltooid. Hoe lang dat duurt staat niet vast.
Huilen lucht op, het troost je. Het helpt je om een hoofdstuk af te sluiten, daarom huilen mensen ook op een begrafenis: het is ook een manier van verwerken, bijvoorbeeld tijdens het rouwen. Maar ook wanneer je boos bent kan huilen flink opluchten. Nadat je gehuild hebt kun je meestal een stuk helderder nadenken.
Huilen kost bijna twee keer zoveel energie als gewone activiteiten en ongeveer vier keer zoveel energie als bijvoorbeeld liggen en rondkijken in de box. Het is dan ook niet zo vreemd dat kinderen en volwassenen lichamelijk moe worden van huilen.
Meisjes tussen de 9 en 13 jaar huilen vaker dan jongens. Dit komt deels doordat zij vaker verdrietig zijn en vaker lichamelijke klachten zoals moeheid en hoofdpijn ervaren. Daarnaast zien meisjes meer situaties als reden om te huilen, wat samenhangt met hun ervaring dat huilen tot meer emotionele ontlading leidt.
Men spreekt volgens de definitie van Wessel van excessief huilen, wanneer een gezond en goed gevoed maar prikkelbaar kind perioden van irritatie, jengelen of huilen laat zien van tenminste 3 uur per dag en gedurende minimaal 3 dagen per week voor een periode van ten minste 3 weken achtereen (Wessel and others 1954).
Doorgaans duiken de huiluurtjes op als een kindje ongeveer 3 à 4 weken oud is, met een piek op 6 à 8 weken. Rond de leeftijd van 3 maand zouden de huiluurtjes verdwenen moeten zijn. Houdt het excessief huilen toch nog aan? Praat er dan zeker over met je vroedvrouw of kinderarts.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
'Tranen zijn heel belangrijk voor de functie van het oog', zegt oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. De bovenste cellen daarvan, het epitheel, kunnen niet tegen uitdroging. 'Die cellen zijn heel gevoelig, die moeten voldoende vochtig blijven.
Het maakt je ogen schoon
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Het is eerder andersom, goede longen maken 'goed' huilen mogelijk. Longvolume en elasticiteit hangen samen met hoe hard en lang je kunt huilen. Zo meet men via Crying Vital Capacity (CVC) de longfunctie bij pasgeborenen. CVC is het maximale volume lucht dat verbruikt wordt in één ademhaling tijdens een huilbui.
Wat kun je dan doen? Probeer de huilbui uit te stellen, maar niet volledig te onderdrukken. Als je onder de mensen bent, zou je je even terug kunnen trekken om te huilen. Maar als je je niet kunt terugtrekken, probeer dan aan iets positiefs te denken.
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. 5. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. 6.