Zowel een aantal jaar als een aantal jaren is correct, maar een aantal jaren is het gebruikelijkst. De tijdsaanduidende zelfstandige naamwoorden kwartier, uur en jaar staan meestal in het enkelvoud na een bepaald telwoord en na hoeveel, zoveel en een paar.
' Het meervoud jaren is het gebruikelijkst. hierbij aan. Een aantal jaar is ook juist. Het enkelvoud sluit aan bij combinaties als twee jaar en twintig jaar (en ook bijvoorbeeld drie kwartier en vijf uur).
Waarom gebruiken we niet de meervoudsvorm (jaren)? Nou, het antwoord is simpel: met enkele aanduidingen van maat, gewicht en tijd, zoals meter, kilo, jaar, gram, liter, uur en kwartier, wordt meestal het enkelvoud gebruikt in combinatie met een cijfer.
De meervoudsvorm jaren wordt ook gebruikt na vele aantallen, tientallen en na honderden, duizenden, tienduizenden, miljoenen, miljarden enzovoort. Het zal nog tientallen jaren duren voordat het vertrouwen in de sector weer hersteld is.
De jaren '70 (met apostrof) is alleen goed als het een verkorte weergave is van bijvoorbeeld de jaren 1970 of de jaren 1870. De apostrof is een teken dat er iets is weggelaten. Dat gebeurt vaak bij specifieke jaartallen: 'Zij is van '46, van vlak na de bezetting van '40-'45 dus.
Constructies als de jaren 1960 (of negentienzestig) zijn correct als u wilt verwijzen naar een decennium in een bepaalde eeuw. Zulke constructies komen in geschreven taal hoe langer hoe meer voor, omdat omschrijvingen zoals de jaren zestig (of 60) van de twintigste eeuw vrij omslachtig zijn.
Het telwoord jaar blijft na (gehele) getallen gewoonlijk in het enkelvoud staan.
Een jaar is heel algemeen de tijdsduur waarin een planeet een rondgang om zijn ster maakt. In het bijzonder is het de tijd die het de aarde kost om eenmaal zijn baan om de zon te doorlopen. Dit is het siderische jaar met een duur van 365 dagen 6 uren 9 minuten en 10 seconden.
Jaar is een van de woorden die meestal in het enkelvoud blijven staan na een telwoord zoals twintig. Grammaticaal gezien is het enkelvoud in 'Ik woon al twintig jaar in het buitenland' bijzonder.
De tijdsaanduider uur blijft gewoonlijk enkelvoudig na een bepaald hoofdtelwoord dat groter is dan één (behalve na beide). Ook na nul, na een kommagetal en na hoeveel, zoveel en een paar wordt de enkelvoudsvorm gebruikt.
Is het 'drie maand' of 'drie maanden'? Regionaal komt 'drie maand' wel voor, maar in de standaardtaal is het 'drie maanden', bijvoorbeeld: 'Het is drie maanden geleden gebeurd' en 'Tot over drie maanden! '
Antwoord. In de standaardtaal wordt hier de meervoudsvorm maanden gebruikt.
De tijdsaanduidende zelfstandige naamwoorden kwartier, uur en jaar staan meestal in het enkelvoud na een bepaald telwoord en na hoeveel, zoveel en een paar. Als kwartier, uur en jaar voorafgegaan worden door een onbepaald telwoord, gebruikt u wel een meervoud: enkele uren, vele jaren.
De jaren 1930-1939 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 20e eeuw.
Correct is het afgelopen anderhalf jaar.
Bij het zelfstandig naamwoord staat het lidwoord de of het, overeenkomstig het geslacht van het woord. Als in zulke tijdsaanduidingen met het woord afgelopen een meervoudig zelfstandig naamwoord staat, gebruiken we het lidwoord de.
Het kalenderjaar duurt gemiddeld 365,24 dagen ofwel 365 dagen 5 uur, 49 minuten en 12 seconden.
Het was Julius Caesar die in 46 voor Christus de Juliaanse kalender instelde. Hij bedacht dat het jaar voortaan zou beginnen in januari en dat er om de vier jaar een schrikkeldag zou worden ingevoerd. Men wist toen al dat een jaar 365 dagen en 6 uren telde.
Nieuwjaarsdag wordt elk jaar op de eerste dag van het jaar gevierd: 1 januari. Nieuwjaarsdag valt niet elk jaar op dezelfde dag.
Zelfstandig naamwoord
Het was jaren geleden dat hij dat zei, en hij is hier nog steeds. Zijn naam is Patelski. U zult hem ontmoeten. ▸ Met mijn 43 jaar was ik duidelijk de oudste van het stel, de rest leek ergens tussen de twintig en vijfentwintig.
De volgende woordsoorten worden onderscheiden: werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voornaamwoorden, bijwoorden, lidwoorden, telwoorden, voegwoorden, voorzetsels en tussenwerpsels.
↑ zijn is een van de weinige werkwoorden in het Nederlands die een verleden tijd van de aanvoegende wijs behouden heeft. Deze komt nog vooral voor in uitdrukkingen als Als het ware.
Toelichting. Als aanduiding van een decennium kan zowel de jaren twintig, de jaren dertig, enzovoort gebruikt worden als de twintiger jaren, de dertiger jaren, enzovoort. Beide zijn correct, maar het gebruikelijkst zijn de jaren twintig enzovoort.
Deze regels gelden ook voor andere jaartallen: jaren '40, jaren '50, jaren '60, jaren '80, jaren '90, jaren '0, jaren '10, etc.
De jaren 1950-1959 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 20e eeuw.