'Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes', zegt insectenspecialist Dicke. 'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Insecten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als alternatieve eiwitbron. Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar die van eiwitten uit vlees. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees.
Maar wist je dat zelfs je geliefde chocoladereep er niet aan ontkomt? "Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in", zo legt Meerburg uit. "Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in."
Er mag dus één rattenhaar in 100 gram pindakaas zitten. Dat zijn er dus een paar per pot. Er mogen trouwens ook nog restanten in zitten van 30 insecten, larven, maden en torren.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Ingrediënten: PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
Gevoelsmatig worden bananen een stuk sneller bruin bij ons op de fruitschaal dan in deze opstelling. Verder lijken de wormen zich prima te vermaken. De wormen zitten direct onder de bananen dus dat is een goed teken.
Wereldwijd eten zo'n 2 miljard mensen in ruim 100 landen regelmatig insecten. Vooral in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië staan insecten op het menu. Insecten bevatten ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten als ander dierlijk vlees.Ook zijn ze een uitstekende eiwitbron.
Snoep, pannenkoekenmix, koekjes
Krekels worden als ze dood zijn gevriesdroogd en daarna vermalen. Krekelmeel kan in veel producten worden toegepast, als vervanging van vlees of als smaakversterker. Dat kan in bijvoorbeeld in snoep, pannenkoekenmix of koekjesmix.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief. Meelwormen zijn een van de insectensoorten die het meest worden gekweekt voor dierlijke en menselijke consumptie.
Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram.
Insecten op het menu
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op het menu. Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten.
Zoals de naam al doet vermoeden eet de meelworm natuurlijk ook meel, maar ook zemelen en Brinta. Het is goed mogelijk dat je ooit wel eens een meelworm in een pak meel hebt zien zitten. In de professionele meelwormenkweek wordt gebruikt gemaakt van zemelen en wortelen als hoofd bestandsdeel voor hun voeding.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.
Parasieten die insecten als tussengastheer gebruiken kunnen via entomofagie tot infecties bij de mens leiden. Als mensen rauwe of onvoldoende verhitte insecten eten die in het wild gevangen zijn, kunnen ze een parasitaire infectie oplopen (Hinz 2001).
Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op
Er is geen restaurant in Nederland waar ze zo bevlogen zijn in het serveren van insecten. Op de menukaart tref je dan ook verschillende hapjes en gerechten aan waarin insecten zijn verwerkt.
Bananen passen goed in bijna elk dieet, maar een teveel van een enkel voedingsmiddel kan meer kwaad doen dan goed. Bananen staan niet te boek als echte caloriebommen, maar als je gewoonte om bananen te eten ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt kan het leiden tot gewichtstoename.
Urban legend. “Er werd altijd gezegd dat als je fel vermagerde je een lintworm had. Er is zelfs een urban legend dat zegt dat bepaalde dokters en apothekers capsules verkochten met een segmentje van een lintworm in om te vermageren.” Of ze dit echt verkochten, weet dokter Devroey niet.
Wormen vermijden graag azijn, olie en sterke kruiden. Als ze alleen in water werden gekookt, kunnen ze als voedsel worden gebruikt. Wees voorzichtig, ze kunnen doorweekt raken. Het mag niet worden samengeperst en mag geen hitte ontwikkelen.
Calve pindakaas bevat geen toegevoegde suikers, alleen de van nature aanwezige suikers. Gebruik Calve pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine b3, vitamine e, magnesium, zink en fosfor.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Calvé pindakaas ging in Jumbo bijvoorbeeld van 3,45 naar 2,59 euro. Ze doen dit deels in een reactie op de felle concurrentie door huismerken. Door de forse prijsstijgingen zijn meer consumenten overgestapt naar huismerken.