Malaria per land In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen, hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger. Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria-gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.
In Europa is malaria in de vorige eeuw succesvol uitgeroeid.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Jaarlijks zo'n 150-300 Nederlanders melden dat ze malaria hebben opgelopen in de (sub)tropen. Al is deze niet besmettelijke ziekte te voorkomen en te genezen, overlijden ieder jaar duizenden mensen erdoor wereldwijd.
Malaria is een infectieziekte met periodes van koortsaanvallen. In het begin kan de ziekte erg op griep lijken. Malaria treft vooral de gebieden rond de evenaar (de tropen) waar de Anopheles-muggen leven. Op deze kaart kan je zien waar de ziekte voorkomt.
Een volwassen mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden.
Malaria voorkomen
Breng insectenafstotende middelen (bevatten meestal DEET) aan op onbedekte huid. Slaap onder een muskietennet (bij voorkeur geïmpregneerd met muggenafstotende producten). Kamers: goed afgesloten, met airconditioning en muggendodende verdampingstoestelletjes.
De meeste besmettingen (95 procent) en sterfgevallen (96 procent) zijn in Afrika. De grootste groep slachtoffers zijn kinderen onder de 5 jaar: in 2021 stierven er ruim 475.000 Afrikaanse kinderen aan malaria.
Iemand met malaria kan in korte tijd heel ziek worden en zonder behandeling zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk om met spoed bloedonderzoek gericht op malaria te verrichten als iemand koorts oploopt na een bezoek aan een gebied waar malaria voorkomt.
De malariamug (Anopheles maculipennis) is veruit de bekendste en dodelijkste. De parasiet die de mug verspreidt, veroorzaakt elk jaar ongeveer een half miljoen overlijdens, vooral in Afrika.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Als je gestoken wordt door een malariamug, komt de parasiet in je bloed.Vervolgens vermenigvuldigen ze zich eerst in je lever en daarna in je rode bloedcellen. De parasieten kun je niet zien met het blote oog. Ook de malariamuggen zelf zijn erg klein en ze maken bijna geen geluid, waardoor je ze niet goed hoort.
Draag 's avonds en 's nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken. Smeer de onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET. Slaap 's nachts onder een geïmpregneerde klamboe. Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
diarree; braken; hoesten met kortademigheid; griep: Vaak doet malaria zich in het begin voor als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei.
Bijwerkingen malaria pillen Malarone
Bijwerkingen van Malarone zijn over het algemeen mild en duren niet zo lang. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid, levendig dromen en haaruitval komen voor.
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.