Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Per stookbeurt bespaar je zeker 50% uitstoot door jouw haard goed aan te steken. Ga als volgt te werk: Stapel 2 tot 4 blokken droog haardhout (bij voorkeur ovengedroogd) in jouw houtkachel of haard. Plaats hier bovenop een aantal aanmaakhoutjes en plaats hiertussen aanmaakblokjes (2x2 is voldoende).
Het vermogen of capaciteit van de haard wordt uitgedrukt is kilowat en varieert doorgaans van 3 tot 16 kW. Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Haardblokken zijn ongeschikt.Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Onze haardblokken zijn er in verschillende uitvoeringen met een brandduur van ongeveer 2 tot 3 uur per stuk. Wie een open haard heeft kent misschien één van onze eigen merken Pyrobloc, Optima ('t schone openhaardblok) en Ceraflame (firelog).
Door de kachel in te stoken, krijgt het gebruikte cement de tijd om uit te harden. Hierdoor wordt de verbinding tussen het gietijzer en speksteen sterker. Als u dit niet doet is de kans aanwezig dat het speksteen gaat scheuren door het eventuele voorkomende vocht in steen.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
1 kuub gestapeld = 1.75 kuub haardhout losgestort. Dit zijn ca.500 blokken haardhout op een Halve pallet; ca.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
Op vlak van warmteafgifte zijn er nauwelijks verschillen tussen hardhout (beuk, eik, meranti,…) en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
U heeft een open haard en stookt gemiddeld 1 - 2 blokken tegelijk. Een houtsoort die gemakkelijker brandt en niet spat is dan het beste. Berkenhout is in dit geval de ideale houtsoort die het beste past bij deze keuze. Zie hieronder ons assortiment Berkenhout en kies de hoeveelheid die u nodig heeft.
Hoe dichter u bij de kachel zit, hoe warmer het is. De warme lucht van de houtkachel verspreidt zich op een effectieve manier door de kamer. Direct bij de kachel is het minder warm. U kunt spullen dichtbij de kachel zetten zonder dat ze gevaar lopen.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Deze branden namelijk snel en onregelmatig en er ontstaat veel roetvorming. Dennenhout, grenenhout en vurenhout kunnen slechts gebruikt worden om het vuur aan te maken. Deze houtsoorten zorgen namelijk snel voor vervuiling van de rookkanalen.
Ongeschikt haard hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
Populieren- en esdoornhout verspreiden een nare geur
Hoewel zowel populieren- als esdoornhout beide goed brandbaar zijn, zijn deze niet geschikt om een haard mee te stoken. Populierenhout verspreidt bij de verbranding een nare stank.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Afhankelijk van de grootte van de kachel en de te verwarmen ruimte verbruik je ongeveer 10 tot 20kg hout per dag. Door de hoge verbrandingstemperaturen in de stookruimte kun je meerdere soorten hout gebruiken (ook de goedkope zachtere houtsoorten) zonder dat dit negatieve effecten heeft op de kachel of schoorsteen.
Door de grote massa speksteen waaruit deze speksteenkachel is opgebouwd kan de haard de warmte zeer lang vasthouden. Afhankelijk van het aantal kilo's speksteen soms wel tot 24 uur.
Speksteenkachels hebben een erg lange levensduur en zijn onderhoudsvriendelijk. Ze kunnen wel 100 jaar meegaan. Maar ook al vervuild de schoorsteen minder snel dan bij een houthaard, hij moet wel eens in de zoveel tijd worden geveegd.