De meeste stalkers zijn mannen, maar er bestaan ook vrouwelijke stalkers. Vaak is de stalker een (ex-)partner of een 'bewonderaar', maar ook dit is lang niet altijd zo. Als slachtoffer word je hoe dan ook in je gevoel van veiligheid aangetast, wat een grote impact heeft op jouw leven.
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Een stalker gebruikt als wapen emotioneel geweld om anderen zijn wil op te leggen. Hij werkt slim op het veiligheidsgevoel van mensen in.
De stalker loopt rond met moord-ideeën. Er is sprake van wanhoopsdenken bij de stalker. De stalker roept dingen als: "Als ik je niet kan hebben, dan niemand". De stalker is psychopathisch of vertoont psychotisch gedrag: de stalker komt verward over, reageert vaak agressief of heeft bijvoorbeeld last van waanbeelden.
Vaak begint stalking met het ontvangen van vervelende telefoontjes, bedreigende e-mails of berichten. De frequentie neemt in de regel snel toe. Waarbij ook bespioneren en het controleren van het slachtoffer kan voorkomen. Onderzoek toont aan dat stalkers pas stoppen wanneer hun doelwit niet meer beschikbaar is.
Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in.
Waarom stalken mensen? Door te stalken staat een stalker (op een obsessieve manier) in contact met het slachtoffer. Stalkers hebben vaak psychische problemen of een gebrek aan sociale vaardigheden. De grootste groep daders van stalking zijn ex-partners.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Verbreek alle contact
Daarvoor hoef je maar 1 ding te doen: alle contact verbreken. Natuurlijk is het wel zo netjes als je je partner laat weten dat het over is, maar doe dat niet live. Een narcist weet je gemakkelijk van het tegendeel te overtuigen en voor je het weet zit je weer aan hem vast.
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand je steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor jezelf of je omgeving.
Het woord stalking komt van het Engelse woord to stalk, wat besluipen (meestal van wild) betekent. Zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt het met belaging aangeduid, van het werkwoord belagen: iemands leven, zijne vrijheid enz. op arglistige wijze bedreigen.
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker.
De gevolgen van stalking zijn vaak zwaar. Stalking kan uitmonden in ware terreur en je dwingen om je leven drastisch aan te passen. Er zijn maar twee opties: je ofwel neerleggen bij de pesterijen, ofwel beslissen er tegenin te gaan. Maar niets ondernemen leidt steevast tot psychische en lichamelijke klachten.
Met stalken van personen wordt bedoeld het blijvend en aanhoudend besluipen van een ander persoon die als prooi wordt aanzien. In het strafrecht is stalking aldus de daad van een persoon die zijn prooi (in casu een persoon) achtervolgt en lastig valt.. In het strafrecht wordt deze daad belaging geheten.
Stalking staat te boek als een misdrijf en wordt als zodanig onder de Nederlandse wet zwaar bestraft. Wanneer u wordt verdacht van belaging is er dan ook geen tijd te verliezen en dient u direct juridische hulp in te roepen.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed.
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Dat er heel weinig narcisten zijn die daadwerkelijk zelfmoord plegen komt doordat de ware Zelf eigenlijk al afgestorven is bij dit type narcist. Het valse Zelf kan hierdoor niet anders dan emoties, gedrag en reacties van anderen te kopiëren en verbuigt of vertaalt dat naar eigen gebruik.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bij niemand gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.