Bijna de helft van geteste honing nep Voedselwaakhond Foodwatch bericht eind maart 2023 dat uit onderzoek is gebleken dat van de 320 geteste partijen honing, in 46 procent van de gevallen geen echte honing blijkt te zijn.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen! Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld.
Pure honing is in een oogopslag makkelijk te herkennen. Wanneer deze opgeborgen wordt ontstaat er namelijk een gekristalliseerde klomp op de bodem. Bij nagemaakte honing is dit niet het geval. Als je het echt wilt testen dan kun je het ook testen met een glas water.
Eigenlijk bedoelt men dat de honing zo puur als mogelijk is en direct uit de natuur of bijenkast komt. Dit zonder tussenkomst van moderne technieken, onnodige en kunstmatige toevoegingen en handelingen die structuur, smaak, kleur of samenstelling beïnvloeden.
Zuivere honing: Het label “zuivere honing” betekent dat u 100% honing krijgt, zonder andere ingrediënten (zoals glucosestroop, dat soms aan industriële honing wordt toegevoegd om de kosten te drukken).
2. Is echte honing altijd vloeibaar? Echte honing kan verschillende texturen hebben, afhankelijk van de kristallisatie. Sommige soorten kunnen vloeibaar zijn, terwijl andere een crèmige of vaste consistentie hebben.
Wrijf wat van de honing tussen je vingers totdat het grotendeels oplost. Een deel zal door je huid worden geabsorbeerd, dat is prima, want honing is goed voor je huid :-) Als hetgene wat je wrijft kleverig is, dan betekent dat de honing vol suiker of kunstmatige zoetstoffen zit.
Producent en leverancier De Traay zegt zelf over hun rauwe honing het volgende: "Honig van de Traay is rauwe honing. We gebruiken alleen pure honing zonder toevoegingen.
Meli Honing is net als andere honingsoorten, een 100% natuurlijk product waar wettelijk gezien niets aan mag worden toegevoegd of worden uitgehaald.
Niet alle honing is hetzelfde, of zelfs echt. Sterker nog, een groot percentage van de honing is vervalst – wat betekent dat het is verdund met andere ingrediënten zoals glucosestroop, glucose of bietenstroop. Sommige merken kunnen zelfs chemisch gemodificeerde suikers bevatten om hun product op honing te laten lijken, terwijl dat niet zo is.
Hoge vochtigheidsgehaltes in nep- of vervalste honing kunnen ervoor zorgen dat het na verloop van tijd gaat fermenteren, daarom gaat echte honing LANG mee, terwijl vervalste honing dat niet doet. Een snelle controle thuis is om de textuur te observeren : echte honing is over het algemeen dikker en stroperiger , terwijl nephoning met toegevoegd water vaak dunner en te vloeibaar is.
Op alle AH-huismerken staat 'gemengde EU en niet-EU honing'. Ook bekende merken als Langnese en Melvita gebruiken deze vage omschrijving van herkomst. Dat maakt het voor consumenten lastig te achterhalen waar het gouden goedje geproduceerd is.
Deze honing kristalliseert vrijwel nooit, smaakt altijd hetzelfde en heeft dezelfde kleur. Hoe kun je echt van 'nep' onderscheiden? Let op de term 'gemengde eu- en niet eu honing'. Als dit erop staat, heb je eigenlijk nooit met pure honing te maken, zelfs als er 100% honing in de ingrediëntendeclaratie staat.
Turkse honing is een zoete en aromatische honingsoort met een rijke en unieke smaak. Deze honing wordt geproduceerd door bijen die de nectar verzamelen uit verschillende bloemen die in het Turkse landschap groeien, zoals acacia, kastanje en wilde bloemen.
Wanneer u Rowse Honey koopt, kunt u er zeker van zijn dat al onze honing 100% puur en natuurlijk is. Er is niets toegevoegd en er is niets weggelaten, en de honing kan rechtstreeks worden herleid tot aan de imkers.
Koudegeslingerde honing is een term die wordt gebruikt om de puurheid van de honing uit te drukken. Kortom: 100% zuivere honing zoals deze bedoeld is. Pure honing heeft een andere verhouding tussen suiker en fructose dan honing uit de supermarkt.
Lidl Deluxe Sinaasappelbloesem Honing
Deze budgetvriendelijke honing heeft een ambergouden kleur en een zeer zachte, vloeibare consistentie. Hij overtuigde ons panel met zijn smaak (denk aan: zoete citrus, donkere stroop en kruidige tonen van munt) en zachte textuur. Hij is ideaal om te serveren bij ontbijtpannenkoeken en pap.
Dit blijkt uit een smaaktest die is gepubliceerd in de Consumentengids van november. De Aldi-honing (€2,80 voor 500 gram) is een zeer goede bloemenhoning, met onder andere klaver. Volgens kenners van het laboratorium is de honing houtachtig, exotisch en fruitig. De smaak blijft lang in je mond.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Als je honing wilt eten, neem dan biologische honing. Biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5-7 kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. Ook halen de bijen de nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.
Samenvatting. Rauwe honing komt rechtstreeks uit de bijenkorf, terwijl bewerkte honing vaak verhittings- en filterprocessen ondergaat die gezonde stoffen kunnen verminderen of elimineren . Rauwe honing heeft gezondheidsvoordelen die bewerkte honing niet heeft.
'Beste uit de test' en tevens 'Beste koop' is de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi. Behalve de fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals 'natuurzuiver', '100% honing', en 'koudgeslingerd'.
Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren. Wacht daarom even tot je thee op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer dan pas een honingschep erdoorheen.