Heel Limburg heeft een oppervlakte van 220.951 hectare.
Zuid-Limburg is een streek in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Zij heeft een oppervlakte van 660 km² en telt circa 600.000 inwoners.
Het woord Limburger staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Groeten in het Limburgs. In Limburg wordt er eigenlijk op dezelfde manier gegroet als in de rest van Nederland, alleen uiteraard met gebruikmaking van die typisch Limburgse woorden. Goedendag wordt dan goojendaag. Hallo blijft hetzelfde.
Limburgers praten met een zachte gèèè . Zorg dat u de de V en de F duidelijk aanzet (zijn niet dezelfde klanken!!) Praat met een 'wollige w' achterin de keel en met de wangen. En de r op z'n Limburgs komt van achterin de keel, dus geen rollende of gooische r!
De hoofdstad van deze provincie is Hasselt. De grootste stad (in opp.) is Sint-Truiden. Volgens inwonersaantal staat Hasselt bovenaan. Sedert de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek op 1 januari 2019 is Oudsbergen de grootste gemeente van Limburg.
Het jaar 1867 wordt gezien als hét geboortejaar van de provincie Limburg, zoals we Limburg nu geografisch en bestuurlijk kennen.
Limburg werd onderdeel van de Romeinse provincie Gallia Belgica.
De naam van de provincies komt van de Belgische vestingstad Limburg, de hoofdstad van toenmalig hertogdom Limburg. De naam van de stad is afgeleid van lint (draak, lintworm) en burg (burcht).
Letterlijk daar waar Nederland het smalst is, in Limburg tussen België en Duitsland in, is het niet breder dan 4,8 kilometer. De ligging, voorzien van de uitvalswegen A73 en A2, vormen dé ideale uitvalsbasis om te wonen, te werken en te recreëren.
Limburgers staan bekend om hun bourgondische levensstijl. U heeft hier ruime keuze aan restaurants met Michelinsterren. Ook zijn er volop streekproducten zoals asperges, ook wel het witte goud genoemd. In het seizoen kunt u ze vers eten.
In 1866 viel de Duitse bond uit elkaar. Een jaar later kwam Limburg definitief bij Nederland. OpstandLimburg had in 1830 meegedaan met de Belgische opstand tegen de 'Hollandse' overheersing. In 1839 kwam aan dit avontuur een eind en werd Limburg in tweeën gesplitst: een oostelijk en een westelijk, Belgisch deel.
Weet u dat Limburgers vroeger ook wel 'Hoephappers' werden genoemd? En misschien bent u benieuwd wat Maastricht met 'Reubeslikkers' heeft, of hoe de inwoners van Venlo aan de bijnaam 'Stinkers' zijn gekomen.
De eerste bewoners die sporen achtergelaten hebben waren neanderthalers die in Zuid-Limburg bivakkeerden. In het neolithicum werd hier vuursteen gewonnen in ondergrondse mijnen, onder andere bij Rijckholt. Ook zijn er in Zuid-Limburg sporen te vinden van nederzettingen van de Bandkeramische cultuur (5300-4900 v. Chr.).
Dit is te vergelijken met ongeveer 480.000 voetbalvelden. Er wonen zo'n 870.880 mensen in de provincie. Limburg telt 42 gemeenten: van middelgrote steden zoals Hasselt en Genk tot kleine dorpjes.
Anno 2020 omvat de provincie nog 31 gemeenten, zijnde: Noord-Limburg: Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray. Midden-Limburg: Beesel, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert.
Dit keer: 7 typisch Limburgse uitdrukkingen. Aomzeike (mieren), sjwelmensje (aardappel), pompestein (aanrecht) en kammezeualke (gilet) zijn woorden die steeds minder worden gebruikt in het dialect. Om ons geheugen op te frissen neemt Chapeau het Limburgs dialect nog een keer door.
Sies is een behoorlijk verwarrend woord in Limburg, want waar het op de ene plek iets als 'schat(je)' betekent, is het in andere regio's alleen of ook een scheldwoord. Wel weer een zachtaardige. De betekenis komt het dichtst in de buurt bij 'sul' of 'gek'.
Enne? Ja, dit is misschien wel het meest gebruikte woordje in Maastricht. Als iemand dit aan je vraagt, zeg je maar gewoon terug auch enne. Het betekent eigenlijk zoiets als: hoe gaat het met je en wordt vaak gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.