Dammers restaurant kwaliteit houtskool is gemaakt van 100% acacia en is wellicht de meest gebruikte houtskoolsoort op de kamado. Dammers houtskool is te gebruiken voor allerlei BBQ sessies en heeft veel voordelen die je terugvindt in de tabel. Daarnaast heeft Dammers een aantrekkelijke prijs.
The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten.
Gebruik ook geen briketten als brandstof, gebruik altijd 100% natuurlijke houtskool in je kamado. In briketten zitten bindmiddelen (hoe krijg je anders een mooi geperst blokje), wordt houtskool gruis (afval) gebruikt en/of wordt afvalhout gebruikt van ongecontroleerde herkomst.
Houtskool Black Ranch houtskool behoort tot de beste houtskool van 2021 / 2022, voornamelijk omdat de kolen snel op temperatuur komen. Bij een natuurlijke aansteking is de temperatuur van de kolen binnen 20 minuten al op 500 graden.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour. Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza's bakken? Kies dan een hardhout soort.
De juiste hoeveelheid houtskool
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een kamado barbecue vul je met houtskool tot aan de vuurring. Het is belangrijk dat je een goede verdeling maakt tussen grove en minder grove stukken houtskool. Dat moet omdat het vuur ander stikt.
Perfect om hoge temperaturen mee te halen of extra lange sessies mee te doen. Ben je op zoek naar kolen van extreem hard hout? Dan is de Marabu het meest geschikt. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voor ze goed branden en je de gewenste temperatuur hebt bereikt.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 Ć 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden Ā°C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden Ā°C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
Zo bestaat Big Green Egg Houtskool uit verbrand eikenhout in combinatie met walnoothout. Dit type houtskool is verkrijgbaar in een zak van 4.5 kilo evenals in een zak van 9 kilo. Dammers houtskool is Zuid-Afrikaans houtskool van de Black Wattle boom welke FSC gecertificeerd en zuinig in gebruik is.
Echter zitten er wel degelijk grote verschillen in de soorten houtskool! Dit verschil zit hem in zowel de kwaliteit van het hout, de manier hoe het geproduceerd is en ook voor welke soort barbecuesessie het geschikt is. Enkel met goede kolen kun je het allerbeste uit je barbecue halen.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Het beste houtskool herken je aan de grote, dikke en zware stukken. Hoe dichter het stuk houtskool is, hoe langer je ermee kookt en hoe hoger de temperatuur is die je bereikt. Hele grote zakken houtskool die je soms ziet bij de benzinepomp, bevatten vaak veel kleinere stukken houtskool.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliƫn) toegevoegd.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
7 ā Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
Wil je gewoon barbecueƫn, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.
Tijdens het koken en bij iedere kooktechniek sluit je na elke handeling de deksel. Zodra je dit doet ontstaat er dankzij de vorm een warme luchtstroom. Omdat er maar een klein gedeelte van de lucht kan ontsnappen, circuleert de warmte om je ingrediƫnt of gerecht. Als een soort heteluchtoven op kolen dus.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.