Door een warmtepomp te gebruiken om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je E-peil een heel stuk naar beneden gaan. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten.
Afhankelijk van het type warmtepomp is er een daling van 5-20 E-peil punten mogelijk.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Je E-peil, dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft, mag anno 2018 maximum 40 punten bedragen. Heb je een gunstig E-peil, is dat zowel goed nieuws voor het milieu als voor jouw portemonnee: een lager energiefactuur, een korting op onroerende voorheffing en een premie van de netbeheerder komen jouw richting uit!
Bij bouwaanvragen (residentieel) voor ingrijpende renovaties (IER of ingrijpend energetische renovaties) in 2021 verandert niets in vergelijking met een bouwaanvraag in 2020: het E-peil is maximaal E70.
als voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30); als voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Hoe kunnen we het S-peil verlagen? Door compact te bouwen, met aandacht voor goed ontworpen bouwknopen (voorheen koude bruggen) en daarmee de vormefficiëntie van het gebouw te verbeteren, daalt het S-peil.
Als de woning niet voldoet aan de EPB eisen, wordt een administratieve boete opgelegd aan de bouwheer. Indien de verslaggeving niet correct gebeurde, wordt de verslaggever beboet.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
Indien men aardgas verbrandt is de primaire energie factor gelijk aan 1. Als we een hoeveelheid warmte van 100MJ uit de verbranding van aardgas halen wordt er in de EPB berekening rekening gehouden met 1 x 100MJ = 100MJ energie verbruik.
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
Wat is de EPC-waarde? De EPC-waarde is een waarde die de energiezuinigheid van een woning aangeeft en wordt bepaald in kWh/m² jaar. Hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig de woning. Hoe lager de waarde, hoe lager je maandelijkse energiefactuur én hoe lager de EPC-score.
Bij de renovatie van een vrijstaande villa of een driegevelwoning met een voldoende grote tuin (minstens 250 m2) zijn in principe alle types van warmtepompen mogelijk. Indien je een rijwoning hebt is de kans groot dat er geen toegang is om geothermische boringen te realiseren in je tuin of dat die te klein is.
Vaak wordt gezegd dat actieve koeling de EPB-score van je pand negatief zou beïnvloeden. Dan hebben we goed nieuws voor jou. Want dankzij de moderne technologie is de impact van actieve koeling op die EPB-score haast onbestaande.
Prijs EPB-meting
EPB-verslag van een nieuwbouwwoning of IER: gemiddeld € 950 (incl. btw) EPB-verslag van een kleine renovatie: gemiddeld € 650 (incl. btw)
Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
EPC staat voor energieprestatiecertificaat.
Het E-peil (enkel in het geval van nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties) De energieprestatiescore. De U-waarde van de isolatieschil (daken, muren, vensters…) Aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.
Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Hoe lager het S-peil, hoe beter het dus gesteld is met de schil van de woning, energetisch gezien. De EPB-verslaggever berekent het S-peil met behulp van de EPB-software.
Vanaf 2021 is de BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je woning moet voldoen aan de EPB-eisen. Zo moet je een maximaal E-peil van 30 en S-peil van 31 halen en een minimaal aandeel energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene energiebronnen halen.
Eisen voor BEN-woningen
Een bijna-energieneutrale woning (BEN) moet voldoen aan een maximale K-waarde volgens de EPB-wetgeving. In Vlaanderen is dit voor iedere nieuwbouwwoning een maximum K-peil van 40. Dit is al zo sinds 1 januari 2012, dus dit is niet strenger geworden.
voor nieuwbouw (of gelijkaardige werken) mag het E-peil maximaal E35 zijn, als een laatste stap richting BEN (E30) vanaf 2021. Tot eind 2019 mag het E-peil maximaal E40 zijn; voor ingrijpende energetische renovaties gaan we naar maximaal E70.
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u zich houden aan de vastgelegde eisen op het gebied van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid, ... (EPB-eisen). Zo moet er bijvoorbeeld ook een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Die EPB-eisen worden steeds strenger.