De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
De wetgeving schrijft voor dat je per paard over 30 m2 ruimte moet beschikken: 15 m2 stal en 15 m2 opslag. Om uit te rekenen hoe groot de box van je paard moet zijn, vermenigvuldig je zijn stokmaat met twee, in het kwadraat. Maar steeds vaker hanteren paardenhouders een standaardmaat van 4 bij 4 m.
Voor paarden gaat men meestal uit van 3 paarden per hectare (= 10.000m2), dus zeker 3.000 m2 per paard. Een pony heeft al snel 1.000 m2nodig.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
Voor rundveemest geldt een daling van gemiddeld 18,50 euro naar 16 euro per ton. In het zuiden van Nederland ligt de ophaalbijdrage voor varkensmest het hoogst. Daar wordt gemiddeld 23 euro betaald. In het midden en in de noordelijke provincies is de ophaalbijdrage gemiddeld 21 euro per ton.
Woont u in de buurt van een manege of pensionstal? Dan kunt u navraag doen of u gebruik mag maken van de betreffende mestvoorziening. Maneges en pensionstallen betalen voor de mestopslag en voor de mestafvoer van veelal strorijke mest.
''Op basis van vaste jurisprudentie wordt het houden van minder dan 5 paarden als hobbymatig aangemerkt'', aldus de gemeente in de notitie 'Hobbymatig en bedrijfsmatig houden van paarden. ''Ook de milieuwetgeving hanteert deze lijn.
Een paddock is een ruimte, die eventueel (deels) overdekt kan zijn, waar een of meerdere paarden naar eigen inzicht vrij kunnen bewegen en eventueel spelen met soortgenoten. Aanbevolen oppervlakte voor een paddock is minimaal circa 360 m² per paard.
Naarmate het kleiner is en de pony er meer jaarrond moet staan, moet je meer bijvoeren. 3000 vierkante meter wordt als ideaal genoemd, en rond de 500 m2 toch wel het minimum. Eigenlijk wordt ook geadviseerd minimaal 2 paarden te nemen, omdat het toch sociale / kuddedieren zijn.
De grootte van een box moet minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Dus een paard van 1,65 m moet gestald worden in een box met een oppervlakte van minimaal 10,89 m² (berekening: 2x 1,65 = 3,30, 3,30 x 3,30 = 10,89). Daarbij moet de kortste wand van de stal minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard zijn.
Vereniging Eigen Paard is van mening dat een paard in de zomer minstens enkele uren weidegang moet hebben, het liefst nog meer. In principe kan een paard 24 uur per dag in de weide staan.
De wet voorziet nu uitdrukkelijk dat alle paardachtigen (paarden, pony's, ezels, …) die buiten worden gehouden, moeten kunnen opgestald worden of, indien dit niet het geval is, moeten beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Het hangt af van uw wensen. Maar gemiddeld betalen onze klanten 60 tot 140 per maand. Bij u kan dit bedrag meer of minder zijn. “Mest is maatwerk.
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Alle gronden, ook humusrijke en veengronden, hebben regelmatig wat mest of compost nodig. Hoeveel dan? Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Ingevolge lid 1.14 wordt onder agrarisch hobbymatig gebruik verstaan het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van dieren ondergeschikt aan de onderliggende bestemming.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.