Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan. Hoe beter de kwaliteit van de kaviaar, hoe minder zout er aan wordt toegevoegd.
Het 'oogsten' van de kaviaar wordt met de hand gedaan wanneer de vissen niet meer leven. Als eerste wordt de buik open gesneden waarna de zakjes met eitjes worden verwijderd. Deze zijn dan nog git zwart en zullen later mooi glanzen wanneer het zout wordt toegevoegd.
Wat eet je erbij? Kaviaar heeft een zeer delicate smaak. Houd het lekker simpel, serveer op toast of blini's met wat roomboter of crème fraîche. Geen citroen, uien, augurken, kappertjes of wat dan ook.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Over het algemeen wordt de steur 70 tot 80 jaar oud. Het visbestand van de wilde steur wordt ernstig bedreigd door de vervuiling van de Kaspische Zee en de rivier de Wolga.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Steur is een fantastische vis om mee te koken. Het vlees is lekker vet en daarom zowel voor stoven geschikt als op de grill (klik voor recept).
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Thema's. Vanaf de productiedag is kaviaar tot 10 maanden houdbaar. Enkel de 10 gr potjes zijn 6 maanden houdbaar. Kaviaar is een product dat een natuurlijke rijping ondergaat, waardoor je nooit kaviaar zal krijgen vanaf de productiedag.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Leg de kaviaar op uw hand, en breng deze naar uw mond. Om de kaviaar optimaal te proeven, drukt u met uw tong de kaviaar tegen uw gehemelte aan! De eitjes barsten hierdoor open, en er vervult zich een ware smaakexplosie in uw mond.
Wij adviseren een minimum portie van 30 gram per persoon. Het eerste lepeltje is om de smaakpapillen aan de smaak te laten wennen. Het tweede lepeltje is om de geur, smaak en textuur te kunnen waarderen.
Steur kopen prijs
De prijzen van onze steuren variëren van €10,50 tot €90, afhankelijk van de soort. De prijs van albino steuren kan bijvoorbeeld oplopen tot €90, terwijl de wat kleinere sterlet steuren al verkrijgbaar zijn voor €12 per stuk.
Jonge steuren zakken als ze een aantal jaar oud zijn de rivier af om op te groeien in het estuarium waarna ze uitzwerven over de kustwateren. Hier voeden ze zich met kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen die ze opsporen met behulp van de bekdraden. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
De vis kan na het ontdooien tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden.
Voor kaviaar van hoge kwaliteit kunt u terecht op Viswinkel.nl. In onze webshop vindt u verschillende soorten kaviaar. Zo hebt u de keuze uit zalmkaviaar, forelkaviaar, lompvis kaviaar zwart en lompvis kaviaar rood. Zalmkaviaar wordt gevangen in Alaska en heeft altijd een rode kleur.
Ze zijn wat kleiner en knapperiger dan die van de zalm. Zalmeitjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de supermarkt en bij de vishandel. Ze worden verkocht in vacuüm glazen potten of blikken van 50 tot 100 gram. Ongeopend zijn de zalmeitjes langere tijd houdbaar, meestal wel tot twaalf maanden.
De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het 'witte goud' wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar.
Mocht je je afvragen hoeveel eitjes er uit één vis komen: tientallen duizenden. Sterker nog: een steur van 300 kilo levert soms wel 45 kilo kaviaar op.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Steuren bijten hoofdzakelijk op kaas en haring, maar ook met maïs zijn ze te vangen. Sommige vissers combineren ook de verschillende aassoorten.
De steur komt oorspronkelijk uit het voormalige Oostblok waaronder Rusland, Roemenië en Hongarije. De vis kan in de vrije natuur wel zes meter lang worden met een gewicht van maximaal 400 kilogram. Hij wordt ongeveer 50 tot 100 jaar oud.
Ze haalden een Siberische steur van 3,59 meter uit het water met een gewicht van maar liefst 514 kilogram. De vis is bijna 100 jaar oud. Siberische steuren zijn één van de grootste zoetwatervissen ter wereld en kunnen meer dan 1.000 kilogram wegen.