Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
4G kent dit probleem niet, omdat het een gesloten netwerk is. Al het dataverkeer verloopt via de zendmasten van de telecomprovider in plaats van via het lokale wifi-netwerk, óf de hotspot van een hacker. Bij goede providers is deze communicatie versleuteld. Hierdoor is jouw privacy gewaarborgd.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Gebruik altijd het mobiele netwerk
Op het eigen mobiele netwerk luistert niemand mee. Deze verbinding is daarom het veiligst. Veel telefoons hebben trouwens een hotspot-optie. Daarmee maakt u een eigen privé-netwerk dat ook andere apparaten kunnen gebruiken.
Een andere optie is internetbankieren via de databundel (3G of 4G) van je provider. Dit kost je geld, maar is ook veilig. Je kunt er dan ook voor kiezen om tijdelijk van je smartphone een hotspot te maken waar je je tablet of computer mee laat verbinden om te kunnen internetbankieren.
Conclusie. Met een wifi tablet gebruik je alleen internet via een wifi verbinding. Met 4G, 4G+ en 5G heb je ook verbinding met het internet als er geen wifi in de buurt is. Dit is ideaal als je je tablet veel onderweg gebruikt en op plekken zonder wifi netwerk.
Mobiel internet was lange tijd veel trager dan wifi, maar sinds 4G is er nog nauwelijks een verschil. In België is 4G ondertussen zowat overal beschikbaar, al kan de dekking in sommige regio's, afhankelijk van je operator, soms minder goed zijn. Ook op bv. de trein is het signaal weinig stabiel.
Hotspots zijn niet altijd gevaarlijk
Alle zaken waarvoor persoonlijke gegevens benodigd zijn kunnen beter vermeden worden. Daarnaast raden we aan om alle updates van de telefoon of tablet te installeren, zodat je optimaal beschermd bent en veilig gratis kunt internetten.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Als de wifi-verbinding zwak is, kan de telefoon automatisch overschakelen naar 4G. Dat is handig, want zo hebt u altijd een goede verbinding. Internetten via 4G gaat wel van de databundel af.
Het mooie van wifi is dat je overal (in huis) online kan, zonder snoertje. Door middel van straling wordt jouw apparaat verbonden met een modem. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je verbinding minder kan zijn als je verder van je modem af zit. Bijvoorbeeld op zolder.
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.
Wifi en draadloos internet worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn verschillen. Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN).
LTE en 4G betekenen meestal hetzelfde, dus als je op je gsm LTE ziet mag je ervan uitgaan dat je via 4G aan het surfen bent. En omgekeerd. Meer details? Simpel samengevat: 4G is een netwerkstandaard die een heel snelle mobiele dataverbinding mogelijk maakt.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Als je wachtwoord te makkelijk is of als je computer niet de laatste beveiligingsupdates heeft, kan iemand anders toegang krijgen tot je systeem. Zo kunnen je bankgegevens, identiteit en andere gevoelige informatie worden overgenomen. Vervolgens kan er geld worden gestolen of je kan het doelwit van afpersing worden.
Houd je apparaat veilig en download officiële apps Een officiële bank app is nog nooit gehackt. Zorg er wel voor dat je je tablet of telefoon veilig houdt. Download de bankieren app alleen via de officiële kanalen zoals de App store voor Apple en Google Play voor Android of via de website van je eigen bank.
Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 per rekeninghouder is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant. Zo is je geld 100% veilig. Ook als de bank falliet gaat. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.