Vul de helft van je bord met groenten.Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
Vijf porties groenten en fruit
Een portie groente of fruit komt binnen dit concept overeen met 80 tot 100 g eetbaar gedeelte of simpelweg voorgesteld, met een vuist of 2 tot 3 eetlepels (bv. een kleine appel, 2 abrikozen, 6 aardbeien, 14 druiven, 20 kersen, een kleine tomaat, 7 kerstomaatjes, een vijfde komkommer).
Hoeveel groente heeft jouw lichaam nodig? Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
Groenten beschermen je lijf
Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Je hoeft natuurlijk niet die 250 gram groente allemaal in één keer te nemen bij het avondeten. Bijvoorbeeld 5 cherrytomaatjes bij de lunch, een kwart komkommer als plakjes op je brood of een halve paprika in reepjes mee voor onderweg levert elk al 50 gram.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om minstens 300 g groenten per dag te eten of minstens 400 g groenten inclusief peulvruchten. Je varieert daarbij best in soorten groenten. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur groenten van het seizoen.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit.
Een standaardportie groenten bedraagt 200 g per persoon. We hebben het dan over het schoongemaakt gewicht: maak je broccoli of spruitjes of een andere groente waar je bij het schoonmaken veel van af snijdt, voorzie dan wat extra.
Handig om te onthouden: 250 gram groente komt overeen met ongeveer 5 opscheplepels. In de groentedatabase van het Voedingscentrum kun je alle groentes opzoeken.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Boerenkool
Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Maaltijdsalades van de supermarkten zijn helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. Ze bevatten veel zout en vet en ze zijn calorierijk. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een gezonde salade te maken. De Consumentenbond testte de populairste salades (geitenkaas en caesar) van zes supermarkten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.