Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem verergeren minder snel. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de voglende. Prikkeling, branderigheid en andere irritatie van de huid, vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten.
Een verkoelende en beschermende zalf is te gebruiken bij jeuk, vooral door een droge of schilferende huid. Ook schrijven artsen deze zalf voor om medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
Koelzalf zonder rozenolie geeft verlichting bij jeuk,allergische huidreacties (huiduitslag, zonne-allergie) of insectenbeten. Koelzalf zonder rozenolie is geschikt voor de droge en aangedane huid. Vanwege het ontbreken van rozenolie met name geschikt voor de gevoelige huid.
Het is belangrijk de zalf vaak aan te brengen, minstens 1 keer per dag. In een verkoelende en beschermende zalf is water fijn verdeeld in vet. Het vet werkt beschermend op de huid. De verdamping van het water in de zalf heeft een verkoelend effect.
Het verzacht de huid en herstelt de vochtbalans. Koelzalf heeft een verkoelend effect. Je kunt koelzalf gebruiken bij een gevoelige en geïrriteerde huid. Voor zover bekend geeft koelzalf geen bijwerkingen.
Koelzalf werkt verkoelend en hydraterend voor een droge en geprikkelde huid. De vette textuur zorgt ervoor dat de zalf makkelijk smeerbaar is. Tenzij anders voorgeschreven 2 maal per dag aanbrengen.
Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is carbomeerwatergel. Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Bij handeczeem kun je de handen 20 minuten in een pan of teil met water weken en dan insmeren met een vette corticosteroïdzalf. Volg dit protocol maximaal 14 dagen of tot het eczeem is verbeterd. Wanneer de huid is verbeterd kun je stoppen met “weken”. Je moet wel doorgaan met smeren.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Reguliere koelzalf (Koelzalf FNA) bevat rozenolie. Wanneer er een overgevoeligheidsreactie opspeelt kan er worden gekozen voor deze variant zonder rozenolie. Voor de eczeemhuid is het raadzaam de variant zonder rozenolie de voorkeur te geven. Rozenolie kan prikken of irritatie veroorzaken op een eczeemgevoelige huid.
Een gewone verzachtende crème werkt meestal onvoldoende. Cetomacrogol houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging bij eczeem. Cetomacrogolzalf werkt vaak goed bij een droge huid. Je kunt ook een vette crème gebruiken, zoals een vaseline-cetomacrogolcrème.
Hormoonzalf is een medicinale zalf met hormonen, corticosteroïden. Hormoonzalf wordt bij verschillende huidaandoeningen gebruikt, bijvoorbeeld eczeem. De zalf remt de ontsteking van uw huid en heeft een positief effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering.
Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, jeuk, koortslip, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis en bij kapotte mondhoeken.
Als het contacteczeem is, ziet u diffuse rode plaques met kleine blaasjes en vochtafscheiding. Als het psoriasis is, zijn de rode plaques duidelijk afgebakend, dik en bedekt met schilfers (witte schilfers op het huidoppervlak) en bevinden ze zich op de onderrug, de hoofdhuid, de ellebogen en de knieën.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Houdbaarheid en bewaaradvies
Na openen: 3 maanden houdbaar. Bij kamertemperatuur bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Sluit de tube na gebruik goed af.
€ 0,65 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Nadat u het medicijn heeft opgesmeerd, blijft het tussen de twaalf uur tot een dag werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.