Belangrijk om te weten over kamille
Kamille is een kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Drie of vier glazen thee per dag moet een goed therapeutisch effect geven. Als dat niet werkt, kun je ook 30 tot 45 minuten voor het naar bed gaan een kopje kamillethee drinken. Als je kamillethee niet zo lekker vindt, kun je ook proberen om het met honing of bruine suiker te drinken.
Kamille thee is er voor je om tot rust te komen, te ontspannen of te ontstressen. Het is een écht wonderkruid. Naast rustgevend en kalmerend, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend en verlichtend. Bovendien zijn de zacht bloemige en milde smaken om helemaal verliefd op te worden!
Zenuwstelsel: kamille staat vooral bekend vanwege de positieve werking op het zenuwstelsel. Dit komt vanwege de etherische olie die er in de bloemetjes zit. Het is een echt kalmerend kruid. Denk aan stress, spanningen in het lichaam, vermoeidheid, lusteloosheid en nerveuze overgangsklachten (opvliegers).
Neem per kop kamillethee twee eetlepels gedroogde kamillebloemen of vier eetlepels verse bloemen. Voeg naarmate je de smaak wilt versterken of verzachten meer of minder bloemen toe. Schenk het warme water over de kamille heen en laat dit ongeveer vijf minuten trekken.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Twee koppen kamillethee per dag is genoeg om de voordelen er van te ervaren. Kamillethee bevat geen cafeïne en is daarom perfect voor het slapengaan. Daarnaast is het verzachtend voor de keel en werkt het kalmerend voor je maag en darmen.
Kamillethee: Misschien wel de populairste kruidenthee en volledig cafeïnevrij.
Hoe gingivitis (ontstoken tandvlees) te genezen? Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking.
De geneeskracht van roomse kamilleZowel de bladeren als de bloemen van roomse kamille zijn eetbaar.
Sommige mensen gebruiken een mondspoeling met chloorhexidine om bacteriën in de mond te verminderen bij aften. Deze optie kan echter bijwerkingen hebben en is bovendien pijnlijk voor de gevoelige aft. Voor een natuurlijkere oplossing kan je ook spoelen met bijvoorbeeld kamillethee, calendula of bessensap.
Kamillebladeren kun je in de keuken onder andere gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kun je eventueel wat lindebloesem, melisse en citroen toevoegen voor wat meer smaak. De zoetheid van kamille kun je echter ook prima gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij (witte) visgerechten.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
De officiële medicinale kamille is Duitse kamille, ook bekend onder de botanische naam matricaria recutita. Twee soorten worden gezien als echte kamille, namelijk roomse kamille en duitse kamille. Beide zijn te gebruiken als kamille thee, zijn vergelijkbaar in uiterlijk en (geneeskundige) toepassing.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Kamille zit bomvol antioxidanten, die goed zijn voor je huid. Het ingrediënt doet je huid stralen en maakt deze egaler. We zeiden het al, kamille is een antioxidanten-bommetje. Hierdoor helpt het de huid beschermen tegen vrije radicalen, die je huid kunnen beschadigen.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Kamille geeft bovendien glans aan je haar. Glans, zonder het haar te verzwaren. De bloem werkt als natuurlijk verzachtend middel en daardoor werkt het goed bij kroeshaar, pluis en gespleten haarpunten. Voor natuurlijk lichtblond haar wordt bovendien al eeuwenlang kamille gebruikt.