Afhankelijk van de stroming kun je kiezen voor een zwaarder of lichter loodje. Het is handig een aantal gewichten bij je te hebben tussen de 15 en 40 gram ongeveer.
De beste dikte van de lijn is een klein beetje afhankelijk van de heersende situatie, maar ligt grofweg tussen de 06/00 en 10/00. Snoekbaarzen zijn liefhebbers van obstakels. Vind je bruggen, kribben en steenstorten met wat dieper water in de buurt? Dan kan snoekbaars niet ver weg zijn!
Snoekbaars vissen kant techniek
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen.
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars. Ten tweede zal je shads met de juiste staart moeten kiezen.
Knoop je onderlijnen met een lengte van ongeveer 80cm. Het voordeel hiervan is dat je er nog een stukje af kunt knippen als de eerste paar centimeters beschadigd raken na een flinke dril.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Als je op pad gaat om snoekbaars te vangen kies dan bijvoorbeeld de vroege ochtenduren of het begin van de avond. In deze schemerperiode is de snoekbaars tot kort onder de kant actief om zijn maaltje bij elkaar te roven.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Een luchtdrukstijging is algemeen echter gunstig. Een blijvende lage luchtdruk voor een bepaalde periode betekent stabiel weer en dit is dan weer ok. Langdurige periodes van warmte tijdens een periode van hoge luchtdruk, meestal hartje zomer, maakt de snoekbaarzen loom en elke actie lijkt te ontbreken.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Waar zitten ze dan? In de maand maart (de laatste wintermaand dat het vissen op snoekbaars nog geoorloofd is) zijn veel snoekbaarzen de rivier al weer gaan opzoeken. Op de Maas gebeurt dat als eerste en daarna volgen vrij snel de Rijn, Waal en IJssel.
Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Snoekbaars is best een schuwe vis, dus voor de onderlijn is Fluorcarbon de beste optie. 20/00 ongeveer is een goede dikte hiervoor. Om die dunne lijn te beschermen komt nu de parabolische van de hengel goed van pas. Een enkele haak maat 2 of 4 completeert je uitrusting.
Techniek Verticalen - het woord zegt het zelf - betekent dat je een kunstaasje verticaal aanbiedt. De lijn staat in een rechte hoek ten opzichte van de hengel, wat betekent dat het kunstaas - veelal een rubberen shad op een loodkopje - zich precies onder de top bevindt.
Het is ook niet onbelangrijk om weten dat grote snoekbaars in de winter soms veel ondieper ligt. Zeker wanneer na een vorstperiode de zon terug begint te schijnen. Snoekbaarzen die niet actief zijn zoeken ook graag de luwte van de rietkragen of de oever op. Hier liggen ze rustig stijf tegen de kant vlak op de bodem.
Leefgebied. De snoekbaars is een vis van het open water en leeft voornamelijk in diep water. De snoekbaars paait bij temperaturen van 12 tot 15 °C van april tot mei. De mannetjes maken in ondiep water een kuil die wortels van waterplanten blootlegt.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Voor het vissen op snoekbaars is een roofvismolen van de maat 2500 voor een 2.40 hengel ideaal en een 3000 molen is het mooiste bij een 2.70m hengel. Verder mag het molentje lekker licht zijn, je staat er immers heel de dag mee te gooien.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.