afhankelijk welke soort vis ( een karper bv kan uren overleven zolang de huid vochtig blijft , paling eveneens ) Maar je kan stellen dat de tijdspanne om je vis te verzorgen ( mits de nodige voorzorgen , natte doek etc..) niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden.
GLOUCESTER - Een goudvis heeft in de Britse stad Gloucester zeker dertien uur overleefd buiten zijn kom. Mogelijk heeft Ginger het zelfs 21 uur zonder water weten te overleven.
Een vis kan heel lang zonder water, tenminste karperachtige wel. Het belangrijkste is dat ze niet uitdrogen. Als de vis nog steeds rondzwemt nu dan is de kans aanzienlijk dat hij het gewoon zal overleven. Je moet wel even kijken of er mogelijk een oorzaak is dat de koi eruit sprong.
Waarschijnlijk een inkoppertje maar toch nog lang niet altijd onder alle vissers bekend. De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond.
Mocht hij toch los raken, dan kun je hem altijd nog terug vinden en het leven van de vis redden. Probeer de vis zo kort mogelijk in de bewaarzak te houden. Bewaar maximaal 1 karper in een bewaarzak. Een graskarper is erg stressgevoelig en mag je daarom nooit in een bewaarzak doen, ook geen half uurtje!
Dus maximaal een half uurtje. Langer kan maar dan moet je wel uitkijken dat er voldoende zuurstof in het water is bij warm weer. In de donkere uurtjes de vis ook niet tussen de waterplanten hangen dus want dan onttrekken ze juist zuurstof aan het water. Overdag kan het wel dus.
Op sommige plekken heeft een flinke bui tot gevolg dat er bodemdeeltjes vanaf het land in het water spoelen, waardoor het modderig en troebel wordt. Daardoor is het zicht van de vissen minder, en dus ook de kans dat ze het aas aan het haakje zien. Regen zal daarom in sommige gevallen tot een slechtere vangst leiden.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De karpers proberen door het springen de parasieten los te krijgen van hun huid. Onderwater doen ze dit ook door tegen stenen en andere ruwen oppervlakten aan te schuren. Door het springen ontluchten ze ook de zwemblaas waardoor ze sneller diep kunnen duiken.
Koi springen regelmatig boven het water uit
Nu kan één keertje springen niet direct kwaad. Vooral wanneer Koi meerdere keren achter elkaar springen is dat een indicatie van parasieten. Vaak wanneer Koi springen gaat het om huidwormen. Om de een of andere manier jeuken die blijkbaar nogal.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Een karper is vaak te vinden tussen waterlelies, overhangende takken, waterplanten, riet en nog meer beschutte plekken in het water. Dit betekent ook dat een karper vaak aan randen zit van het water, in plaats van midden op een plas. Het leefgebied van de karper is dus erg breed.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
Let op de regen
Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen.
Karpers zijn het makkelijkste te vangen wanneer de watertemperatuur rond de 15 graden is en het een neutrale dag is. Dit betekent geen sterke koude wind, een beetje wind op je eigen kant is prima, en het moet niet te heet zijn. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste maanden om op karper te vissen.