Je hebt hebt ongeveer 150 tot 225 gram gekookte rijst per persoon nodig voor een verantwoorde maaltijd.
Rijst als hoofdschotel
Of je nou risotto, nasi goreng of Mexicaanse rijst maakt: bij deze gerechten is het heel duidelijk dat rijst de hoofdrol inneemt. 75 à 100 gram is hier een goede richtlijn, afhankelijk van het gerecht en de andere ingrediënten.
Voor bijgerechten reken je namelijk gemiddeld 50 gram ongekookte rijst. Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!
Een portie nasi goreng, gemiddeld komt overeen met 350 gram.
1 bord (350 gram) nasi bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram.
Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9) Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4) Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)
Zo wordt uit 100 gr ongekookte rijst snel 200-300 g gekookte rijst. Het gewicht kan dus verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Met 200 gram ongekookte zilvervlies rijst houd je dus 500 gram gekookte rijst over! Let hier op wanneer je een rijst gerecht gaat koken.
De rijstkorrels zijn niet te plakkerig en dat is perfect voor luchtige nasi. Andere langwerpige rijstsoorten zijn basmati- en pandanrijst. Ook daar kun je nasi mee maken.
Je kunt dus prima een portie nemen ter grote van je hele hand. Een portie klein fruit of kleingesneden fruit past ongeveer in je handen als je er een kommetje van zou maken, dat is ongeveer 100 gram. De bekende diepvries doosjes van de AH wegen 250 gram, dus gelijk het hele doosje leeg eten is wat optimistisch;).
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Door op maat te koken maak je een goede stap om minder te verspillen. Van koolhydraatrijke producten zoals gekookte aardappels, rijst, pasta of andere granen hebben volwassenen zo'n 240 tot 300 gram nodig. Dat zijn ongeveer 4 tot 5 opscheplepels.
100 gram ongekookte rijst bevat zo'n 371 calorieën, 7 gram eiwitten, 82 gram koolhydraten en 0,5 gram vet. Maar als je het kookt verdriedubbelt het gewicht. Die 100 gram wordt 300 gr gekookte rijst.
Bosto raadt 62,5 g ongekookte rijst aan per persoon. Dat komt neer op 185 g in gekookte vorm. Eigenlijk heb je dus niet zo veel rijst nodig voor een lekkere, voedzame maaltijd.
Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst. Nasi kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Geef aan dat 1 gram 1000 keer in een kilogram past. 1000 gram is hetzelfde als 1 kilogram.
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een “medium” kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
Spoiler alert: een gemiddelde menselijke hand weegt zo'n 400 gram. Maar bijna geen enkele deelnemer wist het gewicht van zijn of haar handen nauwgezet in te schatten. “Gemiddeld onderschatten ze consequent het gewicht van hun hand met maar liefst 49,4 procent,” vertelt Ferre.