De kleinste cup is AA, waarop (in continentaal Europa) de maten A, B, C, D, E, ... volgen; elders hanteert men licht verschillende standaarden. Veel merken bieden 36 verschillende maatcombinaties aan. Niet alle beha's worden volgens dit maatsysteem geproduceerd.
'De cupmaat wordt bepaald door de omvang onder de borsten en de borstomvang (gemeten over de tepellijn). Wat wij verstaan onder een kleine cupmaat is AA tot B.
Je kunt als tiener beginnen met een cup AA, maar misschien heb je een A, B of C cup nodig. Alles kan, geen enkele vrouw of meisje is gelijk.
Cup maat B is een kleine maat
Maar het wordt eigenlijk als klein beschouwd in vergelijking met de rest van de bh maten die verkrijgbaar zijn in de meeste ondergoed- en lingeriewinkels.
Het verschil tussen een cup AA en A wordt meestal bepaald door de helft van het verschil tussen een cup A en een cup B. Omdat hierdoor het verschil tussen de cupmaten steeds kleiner wordt, kan dat het meten van een AA cupmaat lastiger maken.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Tiener bh's beginnen bij cup AA en gaan, afhankelijk van het merk, door tot cup B of cup C. Bij beginnende borsten of kleine borsten heb je misschien een cup AA nodig. Maar het kan ook zijn dat je een cup A of B nodig hebt. Bedenk dat maten heel dicht bij elkaar kunnen liggen.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Het antwoord was, volgens de schrijfster achter de column, poepsimpel: houd een potlood onder je borstplooi en laat die los. Als het potlood op de vloer valt, heb je geen beha nodig, maar als die blijft zitten, dan wel. De test is ook bekend onder vrouwen als middel om te zien of hun borsten hangen.
Maar wanneer heb je dan wel je eerste bh nodig? Als je je zonder bh niet meer prettig voelt, als de tepels en beginnende bollingen door je shirt heen goed te zien zijn of als ze tijdens het lopen of met sporten pijn doen, is het tijd om een bh te gaan dragen.
Mochten de cups van een 75C je best goed passen, maar vindt je de BH toch te strak zitten onder de borst, dan zul je als alternatief een 80B moeten kiezen. De cup van de 80B is namelijk net zo diep als die van de 75C. De 80B heeft alleen iets bredere beugels (dus 80C/75D etc.).
De letter staat voor het verschil tussen borstomtrek op en onder de borst: AA: 11 cm en minder. A : 12-13 cm. B: 14-15 cm.
Soms wordt er gezegd dat het niet dragen van een bh, ervoor kan zorgen dat je borsten langer stevig blijven. Dit is helaas niet het geval. Je kunt je borsten namelijk niet trainen zoals andere spieren volgens de experts. Het wel of niet dragen van een bh heeft ook geen invloed op de ontwikkeling van borstkanker.
Voor stevige borsten zijn bijna alle modellen BH's geschikt. Je voorkeur voor het effect van een BH bepaalt welke BH het beste bij je past. Kies een plunge BH voor een spetterend decolleté, maar neem liever geen push-up, zodat je borsten natuurlijk lijken. Voor een meer bescheiden decolleté kies je een full cup BH.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
Wanneer je een bh nodig hebt, heeft niets met leeftijd te maken en is bij iedereen verschillend. Ieder lichaam ontwikkeld en groeit namelijk in z'n eigen tempo.
De beha ontstond eind 19e eeuw in het Westen. Daarvoor droegen vrouwen onderhemden en korsetten als onderkleding. Beha's boden meer bewegingsvrijheid en een betere ondersteuning. Ze raakten begin 20e eeuw ingeburgerd, waarna hun vorm en functie meermaals veranderden.
Wat is een minimizer bh? Een minimizer bh doet het tegenovergestelde van een push-up bh. Het is een bh die je borsten kleiner laat lijken zonder ze af te knellen!
“De meest verkochte maat is nog steeds een 75C maar tegenwoordig krijgen we regelmatig meisjes van veertien, vijftien jaar met G-cup over de vloer. De borsten zijn door de jaren heen in omvang toegenomen en we spreken pas over een grote boezem bij cupmaat G of H.” En daar spelen de internationale lingeriemerken op in.
Maar als je een bandmaat groter kiest verandert tegelijk de cup grootte mee (cupmaat van 80B is gelijk aan die van een 75C).