Een aantal kikkers, amfibieën en twee honden zijn overleden door de lozing van water uit een luchtwasser van een veehouderij in Sint-Anthonis (Noord-Brabant). De boer loosde het sterk vervuilde water op zijn land maar het is ook in een sloot gestroomd, maakte het waterschap vrijdag bekend.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Een giraffe kan lang zonder water. In de bladeren die hij eet zit veel vocht, waardoor een giraffe niet vaak hoeft te drinken. Dit is erg handig, want als een giraffe drinkt, is hij erg kwetsbaar.
De bergduivel komt voor in de woestijnen van Australië en staat bekend om zijn bizarre uiterlijk. De huid van het dier is volledig bedekt met gekromde stekels. Het is al langer bekend dat het dier geen water kan drinken met zijn bek.
Kangoeroes zijn herbivoren en eten voornamelijk gras en bladeren van diverse planten en bomen. Water drinken ze slechts weinig en ze kunnen maanden zonder water.
Het kangoeroe mannetje wordt 'Boomer' genoemd, het vrouwtje noemt men een 'Flyer'. Bij Wallaby's noemt men het mannetje 'Buck' of 'Boomer', het vrouwtje noemt men 'Doe' of 'Jill'. De baby's en de jonge dieren worden als 'Joey' aangeduid.
De joey, zoals Australiërs een jong van een kangoeroe noemen, is er in ongeveer drie minuten. In de buidel zoekt het een van de vier tepels op en begint meteen met drinken. De tepel zwelt op, en klemt zich vast in het bekje van de joey.
Dan zijn er nog dieren die op regelmatige basis enorme hoeveelheden voedsel verorberen. Het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, werkt per dag vier ton aan krill weg.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.
Zo zijn aaseters als raaf, zwarte en rode wouw, gieren en talloze insectensoorten direct afhankelijk van dode dieren voor hun voedsel. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten. Dit gedrag wordt regelmatig voor de camera's vertoond door lijsters, roodborsten en koolmezen.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
Een slang in het Britse Faygate had zo'n honger dat het dier in zijn eigen staart gebeten heeft. Langzaam verdween het lichaam van de slang in de eigen bek.
… maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Niet alleen de eekhoorns, muizen en onze tuinvogels gaan met onze noten lopen! Naast eekhoorns, gaaien, eksters en kauwen zijn er ook andere -weliswaar minder in het oogspringende- kapers op de kust.
Aardbeien beginnen te rijpen vanaf eind mei, maar wanneer het veel regent kunnen slakken opduiken en alvast beginnen smullen van deze lekkernijen. Het is ongeloofelijk wat slakken (en ook andere insecten) op 1 nacht kunnen opeten. Ze kruipen op de aarbeien en vreten er gaten in.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.
Bier / Alcohol
“Mijn hond is gek op bier!” Misschien vindt hij het lekker, maar geef het niet. Alcohol kan een coma veroorzaken bij honden en de dood tot gevolg hebben.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
Nog iets geks: op de munt van Australië vind je aan de ene zijde een kangoeroe, maar op de andere zijde de emoe. De reden? Beide dieren kunnen met hun grote poten wel heel hard vooruit lopen, maar achteruit - dat kunnen ze niet.
Een wallaby koopt u bij een fokker. Let goed op of alle dieren er gezond en schoon uitzien, levendig zijn en of de huisvesting schoon is. U kunt een wallaby kopen vanaf ongeveer 200 euro. Voor 25 kilogram kangoeroebrokken betaalt u vanaf zo'n twintig euro.
Kangoeroevlees is niet alleen gezond omdat het weinig vetten bevat, het is ook nog eens beter voor het milieu dan schapen- en rundvlees. Een kangoeroe drinkt namelijk veel minder water dan schapen en koeien.