Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram.Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
Het Voedingscentrum rekent tussen de 75 en 100 gram vlees voor de warme maaltijd, maar 'het minimumgewicht van een portie vlees in een restaurant ligt rond de 150, 160 gram', zegt hoteleigenaar Peter Klosse. Hij is ook oprichter van de Academie voor Gastronomie.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een meergangenmenu 125 gram. Stevige eters of een biefstuk als enige gang – 250 gram. Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest beroemde stukjes vlees.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
1 stukje (100 gram) biefstuk bevat:
Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
Dus je kunt ongeveer rekenen met 400 gram vlees per persoon tijdens een BBQ. Voor een lekker stukje biefstuk tijdens de BBQ kun je uitgaan van ongeveer 100-150 gram vlees per persoon.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
Dat was het geheim van Loetje: het was lekker normaal. Een niks-aan-de-hand ossenhaasje dat in een half pakje Blue Band werd gebakken, wat een royale plas jus opleverde die je at met een witte boterham. Niet best voor je gezondheid, uitstekend voor je gemoedstoestand.
Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert. Dit geldt voor zowel rundvlees als gevogeltefilets en wild.
Kogelbiefstuk, stuk 1-1,5 kg.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon.Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram.
Verpakt per ca. 300 gram. Ons vlees wordt met de hand gesneden en geportioneerd.
De geconsumeerde hoeveelheid vlees per persoon per jaar ligt rond de 39 kilo. De helft van het karkasgewicht wordt als vuistregel gehanteerd voor het consumptieniveau. We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo.
Loetje werd in 1977 opgericht als biljartcafé door de enkele jaren geleden overleden Loetje Klinkhamer in de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Enkele jaren later begon hij met het serveren van biefstukken en dat werd zo'n succes, dat het biljart uiteindelijk uit de zaak verdween.
Het is een vegetarisch gerecht, maar heeft geen veganistische bereiding. De Biefstuk 0.0 is geschikt voor zwangere vrouwen en is Halal.
Toen maakte oprichter Ludwig 'Loetje' Klinkhamer de fortuinlijke 'fout' door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten. Een groot succes, mede dankzij zijn slagersachtergrond. En al snel zat de zaak vol met liefhebbers die zich afvroegen waarom dat biljart daar in de weg stond.
Uitleg porties:
1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid. 4-5 aardappelen = 200 – 250 gram gekookt (dit komt neer op 4-5 opscheplepels)
Een portie vlees ter grootte van je handpalm volstaat in een gezonde voeding. Combineer met een rijkelijke portie groenten (de helft van je bord) en een portie aardappelen of volkoren graanproducten. Kies bij voorkeur magere vleessoorten en beperk de vleesconsumptie tot 1 maaltijd per dag.
Vraag je je af hoeveel 1 portie eigenlijk is? Houd rekening met ongeveer 100 gram vlees/vis en minimaal 60 gram peulvruchten.