In 1 voor snee (10 gram) rookvlees zit: 11 kcal energie. 0,2 gram vet.
Een portie runderrookvlees komt overeen met 30 gram.
1 voor snee (22 gram) grillworst bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Een hele grillworst weegt ongeveer 400 gram.
Tijdens het maken van grillworst wordt het vlees gekookt. Hierdoor kunnen gevaarlijke bacteriën en parasieten zoals listeria en toxoplasmose niet overleven. Tijdens je zwangerschap kan je dus zonder gevaar grillworst eten bij de borrel of als broodbeleg.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Runderrookvlees is een delicatesse van de dikke bil, of meer precies van de rosbief van het rund, waarbij het vlees met zeezout wordt ingewreven en minimaal zes weken 'in de wind' moet drogen in de koeling. Dankzij ons lange rijpingsproces is de smaaksensatie verrassend intens.
Er zitten 79 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) chorizo, vleeswaar.
1 voor snee (22 gram) cervelaat bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
In 1 voor snee (22 gram) kipfilet, vleeswaar zit: 28 kcal energie.
Er zitten 118 kilocalorieën in 1 stukje (75 gram) varkensfricandeau.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie'?
De vierde optie is rookvlees, een heerlijke magere vleessoort met veel smaak. Ideaal voor op een boterham of cracker met bijvoorbeeld een (zacht)gekookt eitje en maar liefst 24g eiwitten per 100g!
0 gram vezels. 2,2 gram eiwit.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 590 kJ / 140 kcal. Vetten 4.4 g waarvan verzadigde vetzuren 1.6 g. Koolhydraten 0.0 g waarvan suikers 0.0 g. Eiwitten 25.2 g.
Rookvlees: rookvlees is een gezondere optie dan bijvoorbeeld salami of een andere vette worst. Het bevat namelijk veel minder verzadigd vet, en dus minder calorieën. Toch moet je wel oppassen met rookvlees.Er zit namelijk vaak veel zout in, maar er is ook de licht gezouten versie.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden.
Huisbereide grillworst, kan men koud eten maar 10 x zo lekker warm. In de pan in schijfjes, op de BBQ, microgolf, frituren.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.