Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan
De temperatuur van de magma ligt meestal tussen de 650 en 1100 graden Celcius. De meeste magma stolt onder het aardoppervlak waarbij stollingsgesteente ontstaat. Magma kan ook tijdens een vulkaaneruptie aan de oppervlakte komen. Dan heet het lava.
Maar het verder afkoelen van een dikke lavastroom kan heel lang duren. Bedenk dat lava een temperatuur heeft van ongeveer 1000°C, soms wat minder soms wat meer. Berekeningen hebben aangetoond na een uur de korst van de lavastroom al afgekoeld is tot ongeveer 400°C; dat is met een tempo van ongeveer 15°C per minuut.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst. Daar kan het op verschillende manieren ontstaan. Wat altijd nodig is om magma te vormen is heel veel warmte.
Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingsstoffen. Maar in de eerste jaren na een uitbarsting krijgen bomen of struiken nog geen vat op de gestolde massa.
Op het moment dat lava aan de oppervlakte komt heeft het normaal gesproken een temperatuur tussen 700 °C en 1200 °C. De viscositeit van lava is 100.000 keer zo groot als die van water.
Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is. Stel je de aarde voor als een perzik: de kern is de pit, de aardkorst is de huid en de aardmantel daartussen vormt het vruchtvlees.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Deze kabels en leidingen bevinden zich vaak op een diepte van minimaal 30 centimeter tot maximaal enkele meters onder de grond.
Doordat Lava gesteente poreus is laat het goed water door. Lava heeft een lager soortelijk gewicht van +/- 1200kg per kuub.
Gloeiendheet lava stroomt naar beneden en giftige aswolken kringelen de lucht in: wereldwijd zijn er zo'n vijftienhonderd actieve vulkanen die op termijn kunnen uitbarsten. Maar hoe ontstaat zo'n vulkaanuitbarsting eigenlijk? Wanneer een vulkaan tot uitbarsten komt, kunnen de gevolgen gigantisch zijn.
Als twee aardplaten onder elkaar schuiven (een oceanische plaat onder een continentale plaat bijvoorbeeld), dan ontstaat er extreme warmte onder de aardkorst. Hierdoor smelt de plaat deels. Door de zwakke korst kan gesmolten gesteente (magma) opstijgen en naar het aardoppervlak stromen.
Bij een grote vulkaanuitbarsting kan de lava wel 15 tot 18 kilometer de lucht ingeschoten worden. Weggestroomd materiaal kan lava zijn, maar ook as en kleinere steentjes. De lava stroomt van een vulkaanhelling en koelt af. Soms liggen ze er als gestolde rivieren bij, wel kilometers lang.
De aardkorst bestaat uit steen. Binnen in de aarde is het enorm heet (meer dan 2500 graden Celcius!). Stenen smelten binnen in de aarde en kunnen door een spleet in de aardkorst naar buiten komen. En wanneer de steen op aarde ligt, koelt hij af en heet het ook wel ' stollingsgesteente'.
De Schefflera plant is een unieke kamerplant omdat hij op echt lavasteen groeit! Tijdens de opgaande groei vormen zich steeds nieuwe handvormige bladeren aan de kamerplant. De lava plant is makkelijk te verzorgen omdat hij om de lavasteen groeit en via de poreuze steen water absorbeert.
Zeer bekend is de eruptie langs de Laki-spleet in 1 783, waaruit langs een 24 kilometer lange scheur op een vijftigtal punten lava vloeide die een gebied van 560 km bedekte. Enkele lavastromen bereikten een lengte van meer dan 60 km.
In feite bent u eigenaar van de lucht boven en de grond onder uw perceel. Ook op deze plaatsen kunt u anderen de toegang ontzeggen. Wanneer de ander de lucht of de grond echter gebruikt zonder dat u een belang heeft om u tegen dit gebruik te verzetten, zult u dit in navolging van de wet moeten accepteren.
Het Burgerlijk Wetboek specificeert niet de diepte van het grondeigendom, dus als je eigenaar bent van een stuk grond is in principe alles daaronder, tot aan het middelpunt van de aarde van jou, tenzij er delfstoffen in zitten of kabels doorheen lopen, want dat is weer apart geregeld.
In principe is alles onder de bovenlaag jouw eigendom, maar er zit een addertje onder het gras. Een woordvoerder van het Kadaster legt uit: “Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen.”
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.
Diep in de aarde heet dit magma. Lava bestaat voornamelijk uit zo'n tien stoffen, de hoofd elementen . Daarnaast zijn er nog kleine beetjes andere stoffen, de sporenelementen. De hoofdelementen zijn silicium, zuurstof, aluminium, kalium, natrium, magnesium, ijzer en calcium.
7,8 Smaak Volmondig, fruitige tonen van sinaasappel en zoetigheid wat doet denken aan honing. Boterzacht, romige afdronk zonder veel bitterheid.
Lava is rood/bruin van kleur, goed waterdoorlatend en heeft een goede haakweerstand.