De meeste gezonde honden zullen zich tot een temperatuur van 25 graden nog redelijk comfortabel voelen, maar bij deze temperatuur is het al te warm om je hond in de auto achter te laten. Omdat temperaturen in auto's extreem snel oplopen, moet je je al zorgen maken als het nog maar 20 graden is buiten.
Er is te weinig luchtcirculatie en de temperatuur loopt heel snel op tot gevaarlijke hoogte. Een buitentemperatuur van 22 graden betekent bijvoorbeeld dat de temperatuur in de auto kan oplopen tot 85 graden. Laat geen huisdieren in de auto achter als de temperatuur in de auto boven 25° Celsius kan komen.
Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit. Een autotrip gaat een stuk beter wanneer je hond voldoende kracht heeft.
Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.
Over het algemeen is kun je stellen dat het tot 7 graden warm genoeg is voor zowat alle honden. Is het kouder dan deze temperatuur, dan moet je oppassen. Vanaf – 7° is het te koud voor zowat alle honden.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn. Kijk hierbij naar de omstandigheden; is het bewolkt en staat er een windje, dan is 15 graden geen probleem, maar zit u in de volle zon en uit de wind, dan kan 15 graden voor veel honden al te warm zijn.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Het blijft natuurlijk een beetje triest maar de veiligste manier om je hond te vervoeren, is in een autobench voor honden in de kofferbak: dat is een soort kooi die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer.
Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
Laat de hond aan de auto wennen en de meeste honden vinden het dan erg prettig in de auto. Als je de ramen voor een deel laat openstaan kan de hond evt. zonder bench prima in de auto slapen. Hoef je de bench niet mee te slepen.
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Liefst met een tuinslang, maar als je die niet hebt met natte handdoeken." Omdat voorkomen uiteraard beter is dan genezen, is haar advies: "Ga niet naar buiten met je hond als het zo warm is. Zeker niet gaan fietsen of andere activiteiten doen. Natuurlijk kun je je hond uitlaten, maar doe dan korte stukjes."
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
Waar jij je hond laat zitten hangt natuurlijk af van de grootte van de auto en de samenstelling van je gezin. Hierbij wordt de achterbank meer aangeraden, omdat puppies op de achterbank minder snel last hebben van wagenziekte dan in de kofferbak. Je moet je hond alleen niet los laten lopen in de auto.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig. De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.
Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden.