Eén zakje (± 7 gram) gist is voldoende voor één pak Mix voor Oliebollen.
Koopmans heeft bij een kleine hoeveelheid Koopmans Oliebollenmix Origineel geen gist toegevoegd. Dit is niet schadelijk, maar u kunt er geen echte oliebollen mee bakken. Het beslag zal niet rijzen en wij adviseren u om dit product niet te gebruiken.
Ingrediënten: bakmix (TARWEBLOEM, maïszetmeel, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, rijsmiddelen (E 575, E 500), zout, TARWEVEZELS, EIWITPOEDER, verdikkingsmiddel (E 466), TARWEZUURDESEMCONCENTRAAT, aroma), vruchtenmelange (74% rozijnen, 16% krenten, 8,2% gedroogde appelstukjes, katoenzaadolie, conserveermiddel ( ...
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
- Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn. Eventueel heel even in voorverwarmde oven zetten. - Dan kun je het beslag in een grote kom doen om het tussen de 25 en 30 minuten te laten rijzen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Door de gist uit het bier worden je oliebollen extra luchtig. 5. Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
Het bakken van de oliebollen
Laat het bolletje beslag in de olie glijden en dompel het even onder. Vul de pan met meerdere bolletjes beslag. De bollen keren zich vanzelf, dus zorg dat hiervoor voldoende ruimte overblijft. Na ongeveer 4 minuten zijn de oliebollen gaar en rondom bruin.
Oliebollen hoeven niet perfect rond te zijn. Maximaal 3 tot 4 olie bollen tegelijkertijd bakken. 3 Minuten laten bakken dan voorzichtig in de warme olie omdraaien en de andere kant ook ongeveer 3 minuten laten bakken. Oliebollen laten uitlekken op keukenpapier.
Gebruik niet meer dan drie pakken oliebollenmix tegelijk:
Zo'n 20-25.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen. Op hoeveel °C kan ik de oliebollen het best bakken? Frituur de oliebollen op 180 à 190°C.
Deze gist is alleen minder lang houdbaar. Daardoor heeft oliebollenmix een korte houdbaarheidstermijn. Oliebollenmix die over de datum is, rijst niet meer.
* Oude olie gebruikt. * Beslag te weinig ontwikkeling, waardoor de oliebol te lang onder de olie blijft. * Olie koelt te snel af bij het bakken. * Te hete olie (als er een blauwe walm van de olie komt is deze beslist te heet).
1. Rijstkorrel. Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie.
Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in. Te lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het rijsmiddel zijn werk niet goed doet en dat de lucht die je in het beslag geklopt hebt niet voldoende kan uitzetten voor een mooie rijs.
Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan. Het is beter om het langzaam te laten rijzen.
Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien.
Wil je bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn zoals Moscato d'Asti. Wil je de bol toch combineren met champagne, kies dan de demi-sec versie, een zoetere variant.
Kleine oliebolletjes (30 gram, ijsschep nummer 50) moet je ongeveer drie minuten frituren. Normale oliebollen (90 gram, ijsschep nummer 16) frituur je ongeveer zes minuten.
Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan. Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.