Je vindt prima kant-en-klare versies in de supermarkt, maar hummus is zoveel lekkerder als je het zelf maakt! Onze tip: voeg enkele ijsblokjes toe terwijl je mixt, dat zorgt voor een super creamy resultaat!
Een simpele toevoeging van versgehakte groene uien, bieslook, peterselie, rozemarijn of dille is een andere geweldige manier om meer smaak aan uw hummus toe te voegen.
Verbeter vervolgens de smaak van het lege blad met een paar kneepjes citroensap, een snufje knoflookzout, een draai van versgemalen peper, een flinke snuf paprikapoeder en een flinke scheut van je lekkerste olijfolie . Bonuspunten als je een kruidige olijfolie bij de hand hebt met een beetje kleur.
1. Voeg zout, citroensap, komijn, paprika en cayennepeper naar smaak toe . Misschien is die hummus uit de supermarkt niet helemaal naar wens gekruid. Misschien heeft hij gewoon wat meer smaakversterkers nodig die je normaal gesproken gebruikt om hummus op smaak te brengen (zout, citroen, kruiden) - begin langzaam en proef terwijl je bezig bent.
Hummus wordt traditioneel gegeten als onderdeel van een mezze, een selectie van kleine gerechten die worden geserveerd als voorgerecht. Het wordt vaak geserveerd met pitabrood, rauwe groenten zoals wortelen en komkommer, en soms met vleesgerechten zoals shoarma of kebab.
Je kunt hummus gebruiken in plaats van boter, smeerkaas of andere sterk bewerkte, suikerrijke sauzen zoals ketchup en barbecuesaus. Je kunt het op zuurdesembroodjes, gegrilde panini's en vegetarische wraps doen. Het past heel goed bij veganistische shawarma's of mediterrane sandwiches met falafel.
Hummus met toppings
Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank.
Maar de commerciële versie moet gekoeld worden (net als de restjes van je zelfgemaakte versie). Dus de eenvoudigste manier om koude hummus te verbeteren is door de kou eraf te halen: doe het in de magnetron en/of klop er een beetje heet water door (of aquafaba als je dat hebt) om het los te maken en de textuur weer wat zijdezacht te maken .
Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Omdat hummus rijk is aan vezels , helpt het je niet alleen om je vol te voelen, maar verbetert het ook je darmgezondheid. Het type zetmeel in kikkererwten kan helpen bij gewichtsbeheersing en omdat kikkererwten een ingrediënt met een lage GI zijn, kan hummus ook helpen bij het ondersteunen van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen bij het beheersen van diabetes.
Hummus is helemaal hip als gezonde dip, maar je kan deze gezonde kikkererwtenpuree ook heel goed warm als lunch of hoofdgerecht serveren met allerlei toppings erop. Met een lekkere salade erbij zit je helemaal goed.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Je proeft de diepe en aardse smaak van de kikkererwten. Door de tahin proef je de sesam erg goed, al kun je dit misschien qua smaak iets vergelijken met pindakaas. Zelf vinden we het ontzettend lekker bij gegrilde groenten of vers brood.
Een snufje verse kruiden kan een hartige spread wat meer pit geven en de grassige tonen passen goed bij aardse kikkererwten en tahin. Onze favorieten zijn peterselie, koriander, munt en basilicum. Everything Bagel Seasoning smaakt heerlijk op bijna alles, inclusief hummus. Zelf maken kost minder dan vijf minuten.
Hummus uit de winkel is weliswaar handig, maar valt vaak tegen qua smaak. Dit kan komen door het gebruik van conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen om de houdbaarheid te verlengen , waardoor de authentieke hummussmaak waar we allemaal naar verlangen, in gevaar komt.
Dus, om het simpel te zeggen – ja, warme hummus is absoluut acceptabel . Niet alleen acceptabel, maar aanbevolen, afhankelijk van waar ter wereld je woont (in Turkije wordt hummus traditioneel warm geserveerd). Natuurlijk genieten velen liever van hummus koud – vooral als je er vers gesneden groenten in doopt.
Hummus. Een goede hummus (ook wel kikkererwtenpasta genoemd hoorde ik laatst) komt altijd van pas. Lekker op een toastje, stokbroodje, salade, wrap, broodje falafel, noem maar op.
Deze loaded hummus is echt lekker bij de borrel. Perfect met wat naan- of platbrood, of om je groenten in te dippen. Ik zet het ook graag op tafel als hapje voor oud & nieuw. Makkelijk, snel en heerlijk bij de lunch, het diner of als heerlijk hapje bij de borrel.
Hummus kun je op verschillende manieren eten. Serveer het als bijgerecht of dip. Bijvoorbeeld bij een lekker zelfgemaakt brood zoals pitabrood, Turks brood of bij dit Libanese platbrood met falafel of dit platbrood met feta. Het is ook lekker als dip bij snackgroenten zoals wortels, komkommer en paprika.
Het is rijk aan vezels
Ze werken namelijk als een soort spons; ze nemen water op, waardoor je ontlasting soepel wordt. Daarnaast zijn vezels een lekker maaltje voor de goede bacteriën in je darmen. Meer hummus eten, is een eenvoudige manier om je vezelinname omhoog te krikken.
Elk gehakt , gebakken met gehakte uien en knoflook en kruiden is geweldig over hummus. Rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kip, kalkoen: u kiest.
Hummus en plantaardige spreads zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn ideaal voor vegetariërs en veganisten, en zijn ook goed voor je hartgezondheid dankzij hun lage gehalte aan verzadigde vetten. Opties zijn bijvoorbeeld klassieke hummus, bietenhummus, avocadospread of guacamole.