Als het stompje teveel heen en weer bungelt, kun je het stompje met tape op de buik te plakken. In principe hoef je verder niets aan het navelstompje te doen. Als de stomp wat nattig is of iets bloed probeer het dan zo goed mogelijk droog te houden door met een droge doek te deppen.
Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
Het moment waarop de navelstreng afvalt, varieert van baby tot baby. Gemiddeld gebeurt het binnen de 15 dagen maar sommige baby's verliezen het al na 5 dagen.
Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting? Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt.
Navelstreng direct doorknippen
Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen. Je verloskundige of gynaecoloog klemt de navelstreng af met een navelklem, waarna hij kan worden doorgeknipt.
Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen.
Het navelstompje en de navelklem vallen er na een dag of acht vanzelf af. Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water. Als er een beetje bloed uit het naveltje van je baby komt, is dat niet erg. Dep het goed droog en dek het af met een steriel gaasje en doe een navelbandje om.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Navelgranuloom (wild vlees in de navel)
Dit geneest meestal vanzelf. In sommige gevallen gebeurt dat niet en blijft de navel vochtig. Dan stipt de Jeugdgezondheidszorg de navel aan met zilvernitraat. Soms moet dit twee of drie keer gebeuren.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Navelbandjes. Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen.
'Wellicht dragen zij strakke kleding, waardoor de pluisjes de navel inschuiven en er niet meer uit kunnen', suggereert hij in zijn onderzoek. Zijn theorie is dat de haartjes kleine vezels van je kleding af schrapen, die blijven plakken in de diepte van je navel.
Is er bij de genezing veel littekenweefsel ontstaan? Dan is er minder ruimte voor speling tussen de buikwand en de huid van de navel. De navel wordt dan (deels) naar buiten geduwd en is bobbelvormig. Zo'n bolle navel wordt ook wel een huidnavel genoemd.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
De placenta neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je baby. Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht. Deze beschermen je baby tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen verschillende soorten infecties.
Tijdens de geboorte
Tijdens de bevalling kan het wel een probleem zijn als de navelstreng om de nek gedraaid zit, vooral als hij twee keer om de hals zit, zodat hij tijdens het persen als het ware aangetrokken wordt. Hierdoor kan de baby stikken.
Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.