Bij een hongerklop is het zaak het tekort aan glucose in je lichaam zo snel mogelijk aan te vullen. Helaas is je te lage glucoseniveau niet direct op peil, dus het kan een tijd duren voordat je slappe gevoel is verdwenen. Eet zo snel mogelijk een product dat veel suikers en weinig vezels bevat.
Een hongerklop is vaak snel te herkennen. Je hebt tijdens het fietsen geen energie meer en komt nauwelijks nog vooruit. De oorzaak van deze hongerklop is in bijna alle gevallen te wijten aan een tekort van glycogeen.
Op het moment dat je wordt geveld door een hongerklop ben je te laat en kun je weinig meer doen. Oftewel, rijd in een traag tempo rustig naar huis toe. Wat je nog kunt doen, om het zoveel mogelijk te beperken, is snelle koolhydraten te nemen die snel in je bloed worden opgenomen.
Het proces waarbij glycogeen wordt afgebroken en wordt omgezet in glucose heet glycogenolyse. Bij een gemiddelde mens volstaat de glycogeenvoorraad in de spieren en de lever om een uur tot anderhalf uur intensief te sporten.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Maaghonger: wordt opgewekt door signalen die de maag geeft, bijvoorbeeld het rommelen van de maag. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn. Lichaamshonger: de cellen van het lichaam geven aan of/en welke soort ze voeding ze nodig hebben. Het is vaak lastig om deze signalen goed op te vangen.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Een tekort aan het enzym zure-alfaglucosidase (GAA)
Dit enzym is nodig om de stof glycogeen (een bepaalde suiker) in je cellen af te breken en om te zetten in glucose.
Maarten: 'Zo krijg je direct na de snelle daling van de bloedsuikerspiegel weer honger. Een suikerdip. Al zo'n anderhalf tot twee uur na het genieten van die heerlijke zoete snack.
En hoe snel gaat dat dan? De schatting is dat het enkele uren tot meer dan een dag duurt voordat je het eventuele overschot aan energie hebt opgeslagen als vet. In totaal bevat die tosti met kaas en witbrood zo'n 350 kcal.
Heb je weinig energie op sommige momenten op de dag en verlang je sterk naar zoet?Dan heb je een 'suikerdip'.
Af en toe eens honger hebben, is dus volkomen normaal, maar een hongeraanval wil niet per se zeggen dat je daadwerkelijk altijd eten nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een uur na je maaltijd alweer honger hebt, is het slim om wat water te drinken.
Wanneer je honger hebt kun je je honger iets stillen door water te drinken.
Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Wanneer je dus voedsel eet wat rijk is aan koolhydraten dan zal het lichaam normaal gesproken ook voldoende glycogeen aanmaken om jou van de nodige energie te voorzien. Denk dan bijvoorbeeld aan graanproducten (volkorenbrood en volkoren pasta), aardappels, peulvruchten, groente en fruit.
Ook 's nachts kun je een hypo krijgen. Als je bijvoorbeeld te veel insuline hebt gehad voor het naar bed gaan of als je 's middags of 's avonds veel gespeeld of gesport hebt. Je kunt het beste voor je naar bed gaat je bloedsuiker meten.
Als je bloedsuiker is te laag is (onder de 4 mmol/L) kan je een hypo krijgen. Symptomen van een hypo zijn: zweten, trillen, duizelig, plotseling wisselend humeur, hoofdpijn, moe of hongerig zijn. Een hypo kan je krijgen door een teveel aan insuline, te weinig hebben gegeten, zwangerschap of medicijngebruik.
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot. Als je hieraan toegeeft, ervaar je een snelle, maar korte energie boost. Ook wel de suikerpiek genoemd.
Je lever zet fructose om in energie
Daarnaast zorgt je lever ervoor dat voedingstoffen worden omgezet in bouwstoffen of energie. Zo wordt fructose (fruitsuiker) door je lever omgezet in glucose. Hierdoor krijgt je lichaam energie.
Het is normaal dat je bloedglucosewaarde een beetje 'schommelt' in de loop van de dag. Nadat je gegeten hebt, stijgt je bloedglucosewaarde ongeveer 3mmol/l. Ongeveer 1,5 tot 2 uur na de maaltijd, is je bloedglucosewaarde het hoogst. Daarna zakt het weer.
“Nee, absoluut niet. Water, koffie, thee of een ander drankje kunnen je hongergevoel tijdelijk onderdrukken, maar ik vergelijk het graag met een auto: is de benzine op, dan moet er getankt worden.
Drink voldoende water
Zo ga je niet enkel uitdroging tegen, maar kan je ook het hongergevoel stillen. Vele mensen verwarren namelijk dorst met een hongergevoel. Wanneer je de volgende keer nog eens honger hebt, probeer dan een glas water te drinken. Je hongergevoel zou na een kwartier al voorbij moeten zijn.
Je maag kan niet krimpen. Dat orgaan blijft altijd even groot. Wel wen je door minder te eten en door minder vaak te eten je lichaam eraan dat er minder voedsel binnenkomt. Je spijsvertering staat dan niet de hele tijd aan.