Vul een frituurpan voor maximaal de helft met olie. Anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen. Dat komt omdat olie kan gaan bruisen. Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: frituur op maximaal 175 °C.
Frituur in kleine porties want anders koelt de olie of het frituurvet heel snel af. Een goede verhouding is 1:10. In een frituurpan van twee liter kunt u dus 200 gram frites of snacks tegelijk frituren. Laat de frites of snacks los van elkaar in het frituurmandje liggen, dan worden ze mooi egaal bruin.
Re: Hoeveel frituurvet in frituurpan? Meestal zit er een lijn in een frietpan tot waar het vet moet komen. Begin gewoon met 2 blokken als die gesmolten zijn kijk je of het al tot de lijn komt zo niet doe je er nog 1 bij. En je moet inderdaad gewoon de pan aanzetten en de blokken erin doen.
Je moet eerder denken aan een friteuse met 2 à 3 liter inhoud. Heeft een friteuse 2 liter inhoud, dan kun je er immers twee porties patat tegelijk in frituren. En heeft een friteuse 3 liter inhoud, dan kun je er volgens hetzelfde ezelsbruggetje patat voor drie personen tegelijk in klaarmaken.
Kan ik frituurolie en frituurvet met elkaar mengen? Wij adviseren dit niet te doen, dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Waarom is vloeibaar frituurvet gezonder? In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt.
Filteren en verversen:
Filter het vet minimaal één keer per dag om kruimels en voedseldeeltjes te verwijderen. Omdat frituurvet door gebruik in kwaliteit achteruit gaat, moet het tijdig worden ververst. Gebruik daarbij een (digitale) frituurvetoliemeter om de kwaliteit van het frituurvet in de gaten te houden.
Frituurvet gaat langer mee en blijft langer lekker als je het na elk gebruik zeeft. Laat het bijvoorbeeld door een trechter of zeef lopen waarin je een koffiefilter of keukenpapier hebt gelegd. Vul gebruikt frituurvet niet aan met nieuw frituurvet, maar ververs het in zijn geheel. Frituur tussen de 150 en 175 °C.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
1. Rijstkorrel. Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van een heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Het verschilt een beetje per merk, maar gemiddeld om en nabij de 900 gram.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Toch adviseert het Voedingscentrum plantaardige frituuroliën, mits men zich houdt aan de volgende adviezen: Ververs de olie na 5-7 maal frituren. Plantaardige oliën zijn door hun instabiliteit beperkt houdbaar. Dat is best vaak.
Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.