Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zorgen ervoor dat prooidierpopulaties gezond blijven, door alleen de zwakke en oude dieren te pakken. Ook is er door hun aanwezigheid weer ruimte voor bepaalde plantensoorten om zich te ontwikkelen.
In heel Europa is de wolf aan een opmars bezig. Na eeuwen van vervolging keert het dier terug, mede dankzij een Europese afspraak om wolven te beschermen. De wolf (Canis lupus) is een zoogdier dat behoort tot de roofdieren (Carnivora) en de familie hondachtigen (Canidae).
De wolf leefde ooit in vrijwel heel Europa. Ook in Nederland hoort de wolf van oudsher in onze natuur thuis. Door eeuwenlange, intensieve vervolging door de mens was het dier volledig uitgeroeid. Wettelijke bescherming sinds 1982 zorgde voor een geleidelijke ommekeer.
Maar wat gaat er eigenlijk veranderen als een wolf een territorium start in Nederland? Zwervende wolven gedragen zich anders dan wolven in een eigen territorium. Zwervers leggen soms kleine, maar soms ook erg grote afstanden af in hun zoektocht naar een geschikte plek en partner.
Op dit moment hebben meerdere wolven zich officieel in Nederland gevestigd en vindt zelfs voortplanting plaats. Een wolf is officieel gevestigd als deze tenminste 6 maanden achter elkaar in een bepaald gebied wordt gezien. De wolf is een beschermde soort en mag daarom niet verstoord of gedood worden.
Katten, honden en ganzen mogen slechts worden gedood indien sprake is van onmiddellijk gevaar voor mens of dier of ondragelijk lijden van het dier (artikel 1.10 besluit).
Dit is vooral voor hondenbezitters van belang. Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).
Wolven hebben het afgelopen jaar 209 schapen gedood. In 2020 waren dat er 291. Dat was een forse toename ten opzichte van 2019, toen er 119 schapen werden doodgebeten.
De wolf is een opportunist. Afhankelijk van het leefgebied jaagt de wolf op verschillende prooidieren, zoals elanden, edelherten, reeën en everzwijnen. Knaagdieren, als konijnen en hazen, en vogels staan eveneens op het menu.
Wolven zijn stoere en bijzondere dieren. Ze huilen om verschillende redenen. Om aan elkaar te laten weten waar ze zijn, of om te roepen voor de jacht, of juist als er een prooi gevangen is.
Inmiddels hebben wolven zich in Nederland weer gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven, zoals in het Belgische Leopoldsburg en het Duitse Meppen, waar ook al jongen geboren zijn.
Door eeuwenlange vervolging heeft de wolf geleerd de mens te mijden. Om risico's te vermijden, zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden.
Er zijn twee wolvenwelpen gezien op de Midden-Veluwe. Vanwege de huidige locatie op de Midden-Veluwe is het waarschijnlijk dat er een tweede Nederlandse wolvenroedel is. Wildspotters hebben op de Zuidwest-Veluwe een wolf waargenomen en gefotografeerd. De wolf is in Nijkerk gespot.
Er is tot nu geen enkele aanwijzing dat wolven in Nederland uitgezet zijn. Uit de Factfinding studie blijkt bovendien dat de meeste in Nederland waargenomen wolven genetisch tot hun oorspronkelijke roedel zijn te herleiden.
De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf.
Waar zijn de wolven in België? Momenteel telt België één wolvenroedel in Vlaanderen en één in Wallonië. In Wallonië heeft zich ook een mannetjeswolf gevestigd, waarschijnlijk is hij nog steeds op zoek naar een vrouwtje. In Vlaanderen wordt de roedel geleid door het beroemde koppel Noëlla en August.
Dat wolven mensen als prooi zien is vandaag de dag zeer zelden. Tegenwoordig zijn de meeste aanvallen van wolven door het gewend raken aan mensen en dan vooral door het geven van eten aan de wolven.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Wolven proberen vaak een prooi uit te putten door het over lange afstand te laten rennen. Daarnaast vallen oude, zieke, zwakke en jonge onervaren dieren eerder ten prooi aan wolven dan gezonde, volwassen dieren. Wolven eten met name grotere wilde hoefdieren waarbij ree het belangrijkste aandeel van het dieet vormt.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.