Waar de kerstman en zijn elfjes nou echt wonen blijft nog altijd de vraag. Vaak wordt gezegd de Noordpool maar omdat daar geen rendieren voorkomen zijn er mensen die van mening zijn dat ze uit Lapland komen. Hoeveel elven de kerstman heeft is ook een raadsel, hier zijn de meningen over verdeeld.
De Engelse namen van de andere 8 rendieren zijn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner(of Thunder), Blitzen (ook wel Lightning).
Negen rendieren trekken de slee van de kerstman: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph, aan wie zelfs een kerstlied "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" is opgedragen.
Zoals iedereen wel weet, heeft de Kerstman een uitgebreid team aan elfen dat voor hem werkt. Zij doen het voorbereidende werk zodat de Kerstman tijdig klaar geraakt voor zijn reis op kerstavond. Het takenpakket van die elfen is erg uitgebreid: Ze maken en verpakken al het speelgoed dat naar de kinderen gaat.
Dit zijn er maar liefst 9 en ze heten Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen en als laatste Rudolph. Oorspronkelijk had de Kerstman 8 rendieren om zijn arreslee te trekken, maar in 1939 bedacht Robert L.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.
Kerstman was blauw
Het Kerstmannetje stond overigens volledig achter de noordelijke staten in hun oorlog tegen de zuidelijke staten, en in overeenstemming met de tijdgeest droeg hij een blauwe jas met witte sterren en een rood-wit gestreepte broek. Al lange tijd staat de kleur blauw voor hoop binnen de kerk.
Wat doen kerstelven? De 'Amerikaanse' kerstman heeft elfjes die op de Noordpool voor hem werken. Zij maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Ze verzorgen de rendieren, kijken naar de verlanglijstjes en zorgen voor de slee van de kerstman.
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.
Als je stout bent geweest, ga je niet mee in de zak naar Spanje maar krijg je verrotte aardappel in je schoen.
De kerstmascotte brengt al sinds mensenheugenis diezelfde drie woordjes uit, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is doodeenvoudig: omdat de ho ho ho's gelach moeten voorstellen, aldus de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster.
De rode neus van Rudolph
In 1939 kwam het verhaal over een negende rendier: Rudolph the red-nosed reindeer.
Het totale gewicht wordt nu 148,5 miljoen kilo. Ter vergelijking, dit is drie keer zo zwaar als prins Willem-Alexander. 148,5 miljoen kilo met een snelheid van 1258,1 kilometer per seconde zorgt voor een waanzinnige wrijvingskracht.
Eerst werd in 1809 in het boek Knickerbocker's History of New York van Washington Irving een pijp rokende Nicolaas opgevoerd, die in een vliegende koets over de daken vloog en daarbij zoete kinderen cadeautjes bracht, en stoute kinderen de roe.
Sterker nog, je kunt hem in zijn woonplaats bezoeken. Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
Wie ontwierp de kerstman? De eerste tekenaar die de kerstman neerzette zoals we hem nu kennen was Thomas Nast rond 1880. Voor Harper's weekly maakte Nast jarenlang tekeningen, waarin we Santa Claus zien met een dikke buik en een rode jas.
Wit, groen en rood symboliseren geloof (wit,) hoop (groen) en liefde (rood.) De drie voornaamste personen in het kerstverhaal, Jezus, Maria en Jozef corresponderen hiermee. Jezus is de verpersoonlijking van de liefde, Maria bracht die ter wereld en symboliseert de hoop, Jozef is de man van het onvoorwaardelijk geloof.
Zijn wereldwijde bekendheid heeft de Kerstman voor een groot deel te danken aan het feit dat Coca‑Cola hem vanaf 1931 is gaan gebruiken in haar kerstreclame. Ieder jaar ontwikkelt Coca‑Cola een bijzondere campagne om de magische sfeer van kerst over de hele wereld te verspreiden.
James Edgar staat bekend als de eerste die zich verkleedde als Kerstman (in clownsoutfit). Hij begon de traditie in 1890 in zijn warenhuis in Brockton, Massachusetts. In 1930 kreeg de Amerikaanse tekenaar Haddon Sundblom de opdracht van Coca-Cola een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode.
De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde. De bisschop Sint-Nicolaas vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de kerstman.
De Elf on the Shelf is een elf die zich in de periode vóór Kerst in je huis verstopt en daar van alles uithaalt én je in de gaten houdt. Zodra iedereen naar bed is vliegt de elf naar de Noordpool om verslag uit te brengen aan Santa van wat hij allemaal heeft gezien.
De verhalen over elfjes komen uit de Germaanse en Noordse mythologie. Volgens de mythen leven elfjes voornamelijk in bossen, aan rivieren en aan waterbronnen. Volgens sommige verhalen leven ze ook ondergronds. Elfen worden meestal afgebeeld als kleine jonge mannen en vrouwen met een haast bovennatuurlijke schoonheid.
Het was tekenaar Haddon Sundblom die in 1931 een vriendelijke Kerstman met bolle buik en blozende wangen creëerde voor Coca‑Cola. En zo ontstond de Coca‑Cola Kerstman zoals we hem vandaag nog altijd kennen.
We hebben het nog niet gehad over het beroemdste rendier van allemaal: Rudolph the red nosed reindeer! Dit verhaal is bedacht door Robert L. May in 1939.
De Kerstman draagt altijd een rode jas en een puntmuts. En hij wordt ook wel de vader van Kerst (Father Christmas) genoemd.