Rijkswaterstaat staat opgenomen camerabeelden of kentekens die gescand zijn tijdens verkeerskundig onderzoek alleen maar beschikbaar als het Openbaar Ministerie of de politie deze vordert en de bewaartermijn niet overschreden is. Anders vernietigen we de beelden.
Hoelang mag ik opgenomen beelden bewaren? Hoofdregel is dat camerabeelden niet langer mogen worden bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor de beelden zijn opgeslagen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt een bewaartermijn van vier weken redelijk.
Op basis van de Wegenverkeerswet en de Tunnelwet zet Rijkswaterstaat camera's in om het verkeer op de snelwegen in goede banen te leiden. Maar ook voor spitsmijdenprojecten, verkeersonderzoeken en het evalueren en verbeteren van de dienstverlening.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
De camera's, die op honderden plekken langs de Nederlandse snelwegen hangen, maken foto's van kentekens. Sinds 2019 mag de politie alle kentekens vastleggen en binnen vier weken raadplegen in het kader van een onderzoek.
Bij een trajectcontrole hangen er camera's op meerdere meetpunten langs de weg. Deze camera's registreren ieder voertuig.De tijd die het voertuig erover doet tussen twee meetpunten, geeft aan hoe hard er is gereden.
Uw medewerkers mogen de camerabeelden bekijken en mogen bezwaar maken. U mag de camerabeelden niet langer bewaren dan nodig is. De richtlijn voor de bewaartermijn is maximaal 4 weken. Daarna moet u de beelden wissen.
De algemene bewaartermijn voor camerabeelden is maximaal vier weken. Is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mogen beelden langer worden bewaard, in ieder geval tot het incident definitief is afgewikkeld. Beelden mogen daarvoor ook gedeeld worden met de politie.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken.
Net als bij een snelheidsboete kan een verbod om ergens in te rijden met een camera geconstateerd worden. Dit is toegestaan, maar aan geautomatiseerde handhaving zijn strenge regels verbonden.
Met behulp van de mobiele camera's wordt langs een aantal rijkswegen in Nederland het transport van gevaarlijke stoffen geteld. Je kan bij gevaarlijke stoffen denken aan brandbare vloeistoffen en gassen, zoals benzine, diesel en LPG.
De flitsbunker is een relatief nieuw soort flitspaal, die voor periodes van een tot twee weken wordt neergezet langs de snelweg. Vanwege zijn vorm heeft de flitskast inderdaad iets weg van een bunker, maar het gaat in feite om een soort aanhanger met de naam Speed Enforcement Trailer.
Een werkgever mag camerabeelden alleen bekijken en gebruiken voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt, dus bv. om diefstal op te sporen of te bewijzen. Alleen medewerkers met een bevoegde functie mogen de beelden bekijken.
Als burger kunt u namelijk niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is hiertoe bevoegd en uitsluitend na aangifte en bij een verdenking van een misdrijf (zoals een mishandeling of diefstal).
Principe ANPR-camera's
Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van de voertuigen die voorbij rijden en kan deze herkennen.
De camerabeelden worden opgeslagen op een interne harde schijf. Een harde schijf wordt ook vaak een HDD (hard disk drive) genoemd. Dit type schijf is speciaal ontworpen voor camerasystemen die dag en nacht functioneren.
De beelden worden ten hoogste vier weken bewaard (voor Zwitserland – 3 dagen, en voor Duitsland – één week). Daarna worden alle beelden gewist. Indien beelden voor verder onderzoek of bewijs van een beveiligingsincident moeten worden opgeslagen, dan mogen zij worden bewaard voor zover dit noodzakelijk is.
Cameratoezicht op openbare plaatsen
De overheid mag alleen gebruikmaken van cameratoezicht voor: de handhaving van de openbare orde;de verkeersveiligheid;de opsporing van criminaliteit.
Uw werkgever mag beelden niet langer dan 4 weken bewaren. Behalve als hij daar een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld als op de beelden bewijs staat van diefstal.
CCTV camera opname
Een analoog camerasysteem : 20 tot 30 dagen. Een HD camerasysteem : 10 tot 20 dagen. Een Full HD camerasysteem: 3 tot 7 dagen.
Een dashcam filmt de weg aan de voor- en/of achterkant van de auto. Daarnaast is het mogelijk om er extra opties aan toe te voegen, zoals een parkeermodus – dan wordt de camera ook gebruikt als bewakingscamera.
Er zit een sensor in je camera die het licht meet. Wanneer de camera moet flitsen bij de foto geeft zal hij vooraf snel een voorflits geven zodat de lichtsensor dat alvast kan meten. Op die manier wordt door de camera de juiste flitskracht berekend die nodig is bij het maken van de foto.
De blauwe flitspalen in Duitsland zijn wel echt camera's, maar ze registeren geen snelheid. In Duitsland moeten vrachtwagens op bepaalde wegen tol betalen. Op de snelweg hangen de camera's boven het asfalt, maar buiten de snelwegen staan deze blauw palen.
Werkt trajectcontrole altijd en kan ik zien of het systeem aan staat? Nee, het is aan de buitenkant niet te zien of een systeem aanstaat. Normaal gesproken staat de apparatuur altijd aan. De pakkans is dus 100%.