Met hardlopen op de plaats verbrand je normaal gezien iets minder calorieën dan wanneer je naar buiten gaat, je hebt binnen namelijk geen last van tegenwind en heuvels. Ook zet je je steviger af als je een naar voor gaande beweging maakt.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Om een goed resultaat te behalen raad ik aan om minimaal 2 keer per week te gaan hardlopen. Meer mag, maar geef je lichaam tussen de dagen ook voldoende rust. Vooral als je begint met hardlopen is het onverstandig om elke dag te gaan rennen.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
Kortom: met wandelen verbrand je in verhouding meer calorieën uit vet, maar met hardlopen verbrand je 2x zoveel calorieën, en dus meer vetcalorieën (94 in plaats van 62). En dat is uiteindelijk wat telt. Ook na het hardlopen is je lichaam niet in 1 keer klaar met alle verbrandingsprocessen.
Conclusie. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Gewrichten en botten
Zo kan wandelen onder andere helpen de hoeveelheid verloren botmassa te beperken en zelfs de risico's op fracturen te verminderen. Upgrade je wandeling van 20 naar 30 minuten en je kunt hiermee gewrichtspijn, stijfheid en ontsteking verminderen, volgens de Arthritis Foundation.
Nog een laatste rekensommetje: Als je elke dag een 5 km-wandeling van een uur maakt, verbrand je 300 kcal extra per dag. Dat is 2100 kcal per week en 8400 kcal per maand. Om een kilo lichaamsvet te verbranden moet je ongeveer 7000 kcal verbranden.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
De gemiddelde snelheid van een wandelaar? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Je hart, bloedvaten, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spieren en gewrichten, spijsvertering en hersenen hebben er geweldig baat bij. Je wordt er ook creatiever en gelukkiger van. Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Buikvet kwijtraken doe je door snelle koolhydraten (suiker, pasta, brood, rijst) uit je dieet te schrappen en meer groenten, eiwitten en gezonde vetten te eten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor buikvet verbrand kan worden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.