Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid die ontstaat enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals gaan liggen, omrollen in bed of naar boven kijken.
De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat oorsteentjes in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.
Een behandeling is vaak niet nodig. Meestal stoppen de aanvallen van positie-duizeligheid binnen 4 weken vanzelf. Als je er veel last van hebt, kan de huisarts of fysiotherapeut de Epley-beweging met je doen. Daardoor verplaatsen de kleine steentjes in je evenwichts-orgaan.
BPPD treft ongeveer 2 op de 100 mensen. De duizeligheid treedt vaker op bij mensen met een hogere leeftijd: meestal bij mensen tussen de 50 en 60 jaar. De piekleeftijd ligt tussen de 60 en de 80 jaar. Vrouwen worden veel vaker getroffen door BPPD dan mannen.
Voorzorgsmaatregelen. Als u te maken krijgt met BPPD kunnen enkele aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat de klachten zo min mogelijk aanwezig zijn. Gebruik 's nachts twee of meer kussens.Voorkom slapen op uw 'aangedane' zijde.
Je wordt duizelig als je je hoofd opeens beweegt. Dit duurt een paar seconden tot minuten. Probeer tijdens een aanval gewoon door te gaan met wat je deed.
De diagnose BPPD van het posterieure semicirculaire kanaal (p-BPPD) wordt met hulp van de Dix-Hallpike manoeuvre gesteld. Hierbij wordt in zittende houding het hoofd 45º naar rechts (resp. naar links) gedraaid, waarna de patiënt snel op zijn rug wordt gelegd met het hoofd in iets afhangende stand.
BPPD kan op elke leeftijd voorkomen, van kinderleeftijd tot volwassen leeftijd. BPPD komt vaker bij volwassenen dan bij kinderen voor. Op volwassen leeftijd wordt het vooral gezien bij mensen boven de leeftijd van 50 jaar. Op kinderleeftijd wordt BPPD het meest gezien bij pubers.
Er bestaat geen medicijn tegen BPPD. Wel kunnen er medicijnen genomen worden om de heftigheid van de duizeligheid te verminderen. Dit is echter geen oplossing voor het probleem.
Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD) is de meest voorkomende oorzaak van draaiduizeligheid. Het is een goedaardige aandoening, een gevolg van een stoornis in het evenwichtsorgaan (het labyrinth).
BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. Benigne betekent dat deze aandoening niet levensbedreigend is, en normaal gezien niet erger wordt.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een hoofdtrauma of door ouder worden. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht. Op dat moment prikkelen ze uw evenwichtsorgaan, waardoor u even duizelig wordt.
Chronische vorm
“Bij ongeveer de helft van de mensen treedt BPPD spontaan op, bij anderen na bijvoorbeeld langere tijd te hebben gelegen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.
Vaak zijn duizeligheidsklachten onschuldig, al voelen ze soms heel bedreigend en zijn “slechts” een gevolg van teveel stress. Veel mensen hebben last van stressklachten en soms gaat dit gepaard met duizeligheid.
Men spreekt van benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) bij draaiduizeligheid die seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed). De klachten worden veroorzaakt door 'steentjes' die zwerven door het evenwichtsorgaan.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Duizelig en nekklachten? De problemen in de nek kunnen gepaard gaan met duizeligheid, omdat de spieren en alles om de spieren heen te strak staat. Uw wervels kunnen dan minder goed meedraaien. Sommige mensen ervaren ook duizeligheid bij te snel opstaan of gaan liggen.
Aanval draaiduizeligheid
Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren waarna spontaan herstel optreedt.
Als je duizeligheid aanhoudt, kun je de Epley-beweging thuis nog 1 of 2 keer op verschillende momenten proberen. Als je na 1 week nog steeds aanvallen van duizeligheid hebt, is het raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de fysiotherapeut om de Epley-beweging samen te herhalen.
Een draaierig gevoel, ook wel draaiduizeligheid genoemd. Het gevoel dat u gaat flauwvallen of een licht, wazig gevoel in uw hoofd. Een wankel gevoel in uw benen. Hierbij kunt u het gevoel hebben dat u gaat vallen of de controle gaat verliezen.
De behandeling van BPPD bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terechtkomen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. De manoeuvre begint in zittende houding. U draait met het hoofd naar de kant van de klachten.
Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.
Om duizeligheid te voorkomen of te verminderen, raden we u aan: • draai niet te snel in bed; • ga eerst op de rand van het bed zitten, voordat u opstaat; • buig het hoofd niet te ver naar achteren of naar voren; • kom rustig uit een voorover gebukte houding omhoog; • wees voorzichtig bij het wassen van uw haren bij de ...