Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken. Overigens bevatten de uitlopers veel antioxidanten, dus als de smaak u niet deert is het dus zelfs de beste keuze ze gewoon te gebruiken. Wacht u echt té lang en wordt de ui of knoflook zacht, dan is die niet langer lekker meer.
Je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.
Als een ui uitgelopen is dan kan je deze laten uitgroeien tot een nieuwe ui. Wat je hiervoor moet doen is de schaal van de ui afhalen totdat je alleen het binnenste deel met wortels over hebt. Meestal zitten hier al meerdere kleine uien in.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Je kunt doorgeschoten of bloeiende uien nog steeds oogsten.Ze zijn dan nog steeds eetbaar. Je kunt de bloeistengel verwijderen in een poging de energie weer naar het bolletje te laten gaan. Alleen voor de zaadteelt is het nuttig om uien tot bloei te laten komen.
Wanneer uien doorschieten, wil dat zeggen dat de plant zijn energie stopt in bloeien en zaad produceren om de overlevingskansen van de volgende generatie te verzekeren. En als ajuin bloeit, verdikt de bol niet meer. Je kunt de kleine uitjes echter nog altijd oogsten en ze zijn perfect eetbaar.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Als een ui gaat doorschieten ontstaat in het centrum van de plant een dikke, harde stengel met een vlamvormige bloemknop. Haal de knop er zo snel mogelijk uit, dan kan de ui haar energie weer steken in het vormen van een bol in plaats van in de ontwikkeling van een bloem.
Snijd overtollige wortels af en haal indien nodig de droge, vieze buitenste lagen eraf. Laat de stengels zitten. Leg de uien een paar dagen in de zon op de grond zodat ze kunnen drogen.Leg ze op een droge, luchtige, overdekte plek als er regen voorspeld is.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien.Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker.Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Een ander voorbeeld is de wortelvlieg, die op zoek is naar wortels om haar eitjes op af te zetten. Door uien naast wortels te planten, worden de wortelvliegen misleid door de geur van de uien, waardoor ze de wortels niet zullen aantasten. Terzelfdertijd wordt de uienvlieg verdreven door de geur van de wortels.
Naast een goed uitgangsproduct is het voor een succesvolle bewaring zeer belangrijk dat de uien direct na de oogst snel en goed worden gedroogd. Met name in de halzen en wortels zit aanvankelijk nog veel vocht. Na het drogen dienen de uien te worden teruggekoeld naar lagere temperaturen.
Ui bereiden & bewaren
Bewaar uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken tot 2 maanden te bewaren.
Je kan uienschillen gewoon mee in je groentesoep koken. Dat geeft een krachtige smaak aan je soep en het geeft het water een kleurtje. Je kan uienschillen gebruiken in plaats van bouillonblokjes.
Wanneer plantuien planten
Je kunt plantuien planten in het voorjaar of in de herfst, tussen september en half november. Het voordeel van planten in het najaar is dat ze al snel wortels krijgen en in het voorjaar snel verder zullen groeien. Al in juni kun je dan oogsten, weken eerder dan wanneer je ze in de lente plant.
Een andere bewaarmethode is de zogenaamde vlecht. Je begint met drie uien, vlecht deze in elkaar en je vlecht er steeds één ui bij in. Deze vlecht kun je later aan een touwtje te drogen ophangen. Voor alle bewaarmethodes geldt dat de bewaarplek droog en het liefst wat donker moet zijn.
Uien verspenen en uitplanten
Na ongeveer 80 dagen kun je de uienplantjes uitplanten in volle grond.
Uien en sjalotten zijn oogstbaar wanneer het loof dor begint te worden en tegen de grond gaat. Wil je het proces versnellen, help ze dan een handje door ze allemaal dezelfde kant op te duwen.
Hooi helpt het beste: een laagje hooi om de planten leverde meer en grotere uien op dan een laagje stro of afgemaaid gras. Lang hooi laat zich wel wat lastiger om de uienplantjes leggen en daarom knip ik het met een heggenschaar in een emmer of plastic bak in kleine stukjes.”
De 'gewone', ongepelde ui en sjalotten kun je bijvoorbeeld het beste bewaren in een koele, donkere en goed geventileerde ruimte. Het is daarom verstandig om ze niet in een plastic of een stoffen zak te doen, maar in een papieren zak met gaten of een doos met gaten.
Kan je opgeschoten sla eten? Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder.
Je oogst een krop sla zo kort mogelijk voor het eten. Als je direct gaat eten kun je de krop zo dicht mogelijk bij de grond met een mesje van de wortels afsnijden, maar als je haar pas later eet kun je beter met beide handen de krop vasthouden en haar zachtjes met wortel en al uit de grond trekken.
De zaailingen zijn eenvoudig te herkennen aan het grijsgroene blad en de kleine blaadjes. 1 Kijk naar de vorm en kleur van de moederplant. Kiemblaadjes zien er vaak anders uit, maar de eerste echte blaadjes hebben meestal dezelfde bladvorm en -kleur als de volwassen plant.