Bij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op een politiek jeugdkamp op het eilandje Utøya kwamen 77 mensen om het leven. Bij de sobere herdenking bij het glazen monument met daarop de namen van de slachtoffers waren tientallen mensen, onder wie kroonprins Haakon en zijn vrouw prinses Mette-Marit.
Precies tien jaar geleden vermoordde Anders Breivik 77 mensen op het eilandje Utøya en in de Noorse hoofdstad Oslo. Zijn vreselijke daad veranderde alles: het land, de politiek en de mensen.
In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man vannacht het vuur geopend op uitgaanspubliek. Er zijn zeker twee doden, meer dan twintig mensen raakten gewond.
Drie jongens die het bloedbad op het eiland Utoya hebben overleefd, deden aan de Noorse krant VG hun verhaal. Ze vertelden hoe ze zelf ontsnapten en hoe de schutter het blijkbaar in eerste instantie op de mooiste meisjes had gemunt.
Utøya kan niet zomaar worden bezocht, al zijn nabestaanden altijd welkom.
Aanslag op Utøya
Op 22 juli 2011, op dezelfde dag dat de bomaanslag in Oslo plaatsvond, waren op Utøya tussen de 500 en 700 jongeren aanwezig voor een jaarlijks politiek zomerkamp van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij.
In 2012 werd hij veroordeeld tot de toenmalige maximumstraf van 21 jaar cel. Volgens de Noorse wet mag Breivik na afloop van zijn minimumstraf van tien jaar een aanvraag indienen om te onderzoeken of hij voorwaardelijk kan vrijkomen.
Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen zijn zondag drie mensen gedood. Ook liggen drie mensen zwaargewond in het ziekenhuis. Dat heeft de politie van de Deense hoofdstad vannacht bekendgemaakt.
De Noor vermoordde er 69 mensen, voornamelijk tieners. Hij werd in 2012 veroordeeld voor terrorisme. Breivik zei de rechtbank niet te erkennen en ging niet in beroep. Ook zei hij dat hij spijt had dat hij niet meer slachtoffers had gemaakt.
Die tijdsduur is niet zomaar gekozen, legt de Noorse regisseur Erik Poppe uit. "Toen ik overlevenden interviewde voor de film, hadden veel van hen het over over de tijd die het duurde. Die 72 minuten dat de aanval duurde.
10 jaar geleden liet Anders Behring Breivik, een Noor met extreemrechtse opvattingen, een autobom ontploffen in Oslo en schoot hij in het wilde weg op jongeren tijdens een zomerkamp op het eiland Utøya. 77 mensen kwamen om.
Noorwegen ligt in Noord-Europa en beslaat het westelijke deel van Scandinavië. In het oosten zijn er landgrenzen met, klokgewijs, Rusland (196 km), Finland (727 km) en Zweden (1619 km). In het noorden, westen en zuiden grenst het land aan de Barentszzee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak.
De schietpartij vond plaats in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad, bij een nachtclub die populair is bij holebi's. Een verslaggever van de Noorse publieke openbare omroep NRK, die de feiten zag gebeuren, zegt dat hij een man met een tas zag die de club naderde, een wapen uit die tas haalde en begon te schieten.
22 juli is de 203e dag van het jaar (204e dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 162 dagen tot het einde van het jaar.
De 22-jarige Deen die gisteren om zich heen schoot in een winkelcentrum in Kopenhagen, maakte willekeurige slachtoffers. Hij handelde alleen en het gaat dan ook niet om een terreurdaad. Dat heeft de politie vanochtend op een persconferentie bekendgemaakt.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Noorwegen kent geen levenslange gevangenisstraf. De maximale gevangenisstraf duurt 21 jaar.
Op vrijdag 22 juli 2011 vond een dubbele aanslag in Noorwegen plaats, bestaande uit een bomaanslag in de regeringswijk van de hoofdstad Oslo en een schietpartij op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utøya.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Noorwegen is de grootste gasleverancier van West-Europa en goed voor zowat een kwart van de Europese gasimport. Sinds de Russische invasie van Oekraïne heeft het land (deels ten koste van zijn olie-industrie) de gasproductie opgedreven.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.